Voorjaarsmode
De erotiek van een twinset
JETTY FERWERDA
De jaren tachtig mogen komend voorjaar dan wel terug in de mode zijn, in de reguliere modewinkels en toonaangevende boetieks waar de eerste voorjaarscollecties hangen, is daar weinig van te merken. Daar overheerst een heel ander modebeeld voor vrouwen: dat van een ingehouden, retro-chic beeld met veel elementen uit Amerikaanse sportswear uit de jaren vijftig.
Denk aan smalle baseballjacks, poloshirts, shorts, krappe sweaters, spencers en capri-broeken. Dat is wel wat anders dan de shirts met vleermuismouwen, gestreepte pyjamabroeken, breedgeschouderde, oversized broekpakken en neonkleuren. Gelukkig maar, want die mode uit de jaren tachtig blinkt niet uit in schoonheid. Al met al was en is het een bij elkaar geraapt zooitje: slordig, uit verhouding en vooral belust op effect.
De Belgische ontwerpster Veronique Branquinho zei het al eerder in een interview in deze krant. ,,Die kleren uit de jaren tachtig doen het goed in de bladen en op het podium, maar niet op vrouwen. Te schreeuwerig.'' En zo is het. Zijn vrouwen net gewend aan de wat smallere snit, de vrouwelijke stijl en het ronde silhouet van voorgaande seizoenen, walsen daar de jaren tachtig overheen met te grote kledingstukken, hoekige schouders en te veel accent op borsten (decolletés), benen (minirokjes) en billen (krappe pasvorm).
Nee, met de jaren vijftig-stijl - de huidige mode bestaat bij de gratie van allerlei retro-trends, van de jaren dertig tot de jaren zeventig en tachtig, het accent ligt nu op de fifties en eighties - zijn de meeste vrouwen heel wat beter af. Het is draagbaarder, omdat het zo divers is. Want deze stijl bestaat niet alleen uit wijde rokken en twinsets, maar ook uit strakke driekwartbroeken, kokerrokjes, sweaters en jeans. Ontwerpers hebben er alles aan gedaan om de kleding toch van deze tijd te maken door eigentijdse stoffen en kleuren te gebruiken. De kledingstukken laten zich makkelijk combineren met andere, meer tijdloze kleding en accessoires. En, ook belangrijk, vrouwen van nu zullen deze wat tuttige stijl met de nodige ironie dragen. Zoals de jonge vrouw in de film Pleasantville, die letterlijk vanuit het nu naar de jaren vijftig wordt gezapt. Zij maakt van het tuttige twinset een kledingstuk met een bijna erotische lading, niet alleen door het net wat anders te dragen, maar ook door haar vrijgevochten houding. Juist die tegenstelling maakt haar uiterlijke verschijning in zekere zin opwindend.
Zo valt er genoeg te spelen met wat ontwerpers en stylisten dit voorjaar bieden. Louis Vuitton bijvoorbeeld heeft prachtige, wijde rokken tot over de knie in de collectie, gemaakt van laagjes luchtige, halfdoorzichtige stof bedrukt met enorme rozenprints. Strak, dun mohair truitje erop met mooie halslijn, en niemand heeft in de gaten dat de rok toch wel erg retro is. Of neem Prada. Eyecatchers van de collectie zijn strakke kokerrokjes in grijstinten, truitjes die het middenrif vrijlaten, maar ook hooggesloten blouses en extreem wijde plooirokken. Combineer het met afgezakte netkousjes in hoge pumps en het resultaat is toch modern. Dat geldt ook voor ‘onze' Viktor & Rolf. Hun collectie is een en al retro, maar door de smallere snit en uitwerking toch heel bijdetijds: kraakhelder witte trenchcoats afgewerkt met zilveren bies op witte bandplooibroeken en tennisshorts met wijde pijpjes gecombineerd met hooggesloten blouses.
Bij winkelketens als WE, Hennes & Mauritz of Mexx overheerst het blije en frisse. Niet alleen wat kleuren betreft (pasteltinten, oranje, zuurstokroze, marineblauw, camel en wit), maar ook qua stoffen (katoen, jersey, denim) en dessins (BB-ruitje, bloemen, strepen). Er is vooral gekeken naar de begindagen van de rock&roll en sport- en campuskleding uit de jaren vijftig. Met een knipoog, dat wel. Aan de ene kant is het heel onschuldig, met zwierige rokken, poloshirts, twinsets, mouwloze coltruitjes, geruite broeken, trenchcoats en gebloemde jurken. Aan de andere kant quasi rebellerend met smalle, rechte rokken, leren jasjes, jeans, verwassen college-shirts, capri-broeken en strakke hemdjes. Echt uitdagend wordt het pas met netkousen, queenies met naaldhakjes en parels. Of door juist mannenkleding te dragen, zoals een overhemd met smalle stropdas, krijtstreeppak en korte jasjes met schoudervulling. De kunst zit 'm in het juist níet letterlijk kopiëren van die preppy jaren vijftig-stijl, maar in het mixen naar eigen inzicht. En dat is tekenend voor deze tijd.