U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Tolstoy Studies International

Tolstoy and his message

Great Books Index

About Leo Tolstoy

Discussiegroep

Foto's


Geen genade Tolstoj

Door onze correspondent
MOSKOU, 27 FEBR. Een eeuw na de excommunicatie van de Russische schrijver Lev Tolstoj heeft zijn nazaat Vladimir de orthodoxe kerk gevraagd zijn over-overgrootvader weer in genade aan te nemen.

Vladimir Tolstoj heeft dat verzoek vorige week tot de Russische patriarch gericht in het kader van de nationale verzoening, zo schrijft hij. President Poetin is gevraagd een goed woordje te doen voor de schrijver. Lev Tolstoj (1828-1910) bekeerde zich tijdens het schrijven van zijn roman Anna Karenina tot een geheel eigen vorm van religieus, pacifistisch anarchisme, waarin hij gezag, bezit en lust verwierp en een verinnerlijkt christendom predikte. De tsaren lieten Tolstoj tijdens zijn leven met rust om geen martelaar van hem te maken, de Russische patriarch besloot hem evenwel op 24 februari 1901 te excommuniceren.

Een eeuw na dato lijkt de kerk weinig te voelen voor rehabilitatie. Woordvoerder Viktor Maloechin: "De kerk is voor zijn ziel blijven bidden, maar zijn werken zijn vandaag even ketters als tijdens zijn leven." Maloechin meent overigens dat Tolstojs romans "onder begeleiding van een geestelijke" best door schoolkinderen mogen worden gelezen. En tussen de schrijver en god zit het wel goed. "Als ik me wel herinner, heeft Tolstoj op zijn doodsbed gebiecht, berouw getoond en absolutie ontvangen." Dat laatste wordt door Tolstoj-aanhangers ontkend. In zijn dagboek beklaagt de schrijver zich op 22 januari 1909 tenslotte over priesters die hem bang proberen te maken voor het naderend hellevuur: "Alles wat ze achteraf zeggen over een bekering op mijn doods bed is een leugen."

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad