U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NATO

Regering VS


Powell betuigt Europa steun

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 27 FEBR. De Verenigde Staten zullen via de NAVO nauw betrokken blijven bij de veiligheid van Europa, met inbegrip van de Amerikaanse deelname aan de vredesmissies op de Balkan.

Deze verzekering gaf de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, vanochtend aan zijn NAVO-collega's tijdens een speciale ministerraad van de NAVO in Brussel. De VS zullen niet "stoppen en op de loop gaan" op de Balkan, zei Powell over de Amerikaanse deelname aan de 60.000 man sterke vredesmissies van de NAVO in Bosnië en Kosovo, aldus diplomaten. Tijdens de verkiezingscampagne van president Bush was van Republikeinse zijde wel gerept van een mogelijke terugtrekking van Amerikaanse troepen op de Balkan. Powell zei dat eventuele herzieningen van de Amerikaanse troepensterkte op de Balkan "in nauw overleg" met de bondgenoten zullen plaatshebben. We zijn er samen ingegaan, we gaan er ook samen uit, zei Powell. Hij sprak vanochtend ook zijn steun uit voor de vorming van een Europese snellereactiemacht van 60.000 man, zolang deze maar nauw gekoppeld wordt aan de NAVO. De VS vrezen dat een al te onafhankelijke defensiemacht van de Europese Unie de NAVO kan ondermijnen. De defensiemacht moet "de EU en de NAVO versterken", zei Powell vanmiddag op een persconferentie.

Het was zijn eerste bezoek als minister aan de NAVO. De speciale vergadering was belegd om hem te laten kennismaken met zijn achttien NAVO-collegaministers. Andere onderwerpen van gesprek waren onder meer de Amerikaanse plannen voor een antiraketschild en de spanningen in Zuid-Servië, waar etnisch-Albanese extremisten zich roeren.

Powell beloofde de NAVO ook consultaties over de vorming van een Amerikaans antiraketschild, dat bescherming moet bieden tegen een eventuele aanval door " staten van zorg" zoals Noord-Korea, Iran en Irak. Rusland en China zijn tegen dit Amerikaanse plan. De Europese bondgenoten zijn ook ongelukkig over het Amerikaanse plan, maar zien inmiddels de onvermijdelijkheid in van het doorgaan ervan. Sommige landen vragen zich af of de consultaties meer om het lijf zullen hebben dan mededelingen van Washington dat het antiraketschild er hoe dan ook komt. Powell noemde de uitbreiding van de NAVO belangrijk voor de stabiliteit van Europa.

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad