U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Geen steun duurzame landbouw

EU verdeeld over aanpak BSE-crisis

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL, 27 FEBR. Nederland, Duitsland en Denemarken zijn er gisteravond niet in geslaagd een meerderheid te winnen voor snelle hervormingen, die de landbouw duurzaam en minder intensief moeten maken.

De Europese Unie blijkt ernstig verdeeld over de aanpak van de BSE- crisis. Een aantal zuidelijke lidstaten geeft voorrang aan financiële steun voor boeren. Boeren die hard zijn getroffen door het gedaalde consumentenvertrouwen als gevolg van de gekkekoeienziekte.

Dat bleek gisteravond in Brussel tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Landbouw. Frankrijk kondigde aan nog deze week te komen met nationale steunmaatregelen voor de boeren zonder daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van Brussel af te wachten. Eurocommissaris Franz Fischler (Landbouw) acht nationale steun alleen toelaatbaar onder strikte voorwaarden en met goedkeuring van de Europese Commissie. De ministers waren gisteren in Brussel bijeen om te praten over een reddingsplan van de Europese Commissie voor de rundvleessector. Minister Brinkhorst (Landbouw) leed een nederlaag toen hij probeerde te voorkomen dat Nederland door de Europese Unie kan worden gedwongen overtollig rundvlees op te kopen, te bewaren en eventueel te vernietigen. Dit voorstel van de Commissie kan komende vrijdag al door het Speciale Landbouwcomité van de EU worden aangenomen, omdat het om een marktinterventiemaatregel gaat. Nederland verliest dan zijn ontheffing van de huidige opkoopregeling, die niet voorziet in de keuze tussen opslaan en vernietigen. Brinkhorst vindt een besluit via het ambtelijke Landbouwcomite "niet democratisch". Hij laat onderzoeken of Nederland de maatregel juridisch kan aanvechten. De Zweedse voorzitster, minister Margareta Winberg, erkende dat over de hervormingsvoorstellen van de Commissie "zeer uiteenlopende meningen" bestaan tussen de lidstaten. Dat geldt zowel voor de interventiemaatregelen voor de korte termijn als voor de maatregelen om de rundveestapel de komende jaren te verkleinen en de teelt minder intensief te maken. Het Franse dagblad Le Monde publiceerde vandaag een interview met de Zweedse minister waarin zij een Zweeds programma voor extensivering van de Europese landbouw aankondigt. Daarmee sluit Zweden zich aan bij de (Groene) Duitse minister Renate Künast, die de biolandbouw sterk wil stimuleren.

Ook in Engeland zijn er inmiddels vanuit de agrarische sector pleidooien voor duurzame landbouw - als reactie op de uitbraak van mond- en klauwzeer in de veestapel. De Britse minister Brown gaf gisteren in Brussel een uiteenzetting tegen de verspreiding van mond- en klauwzeer. Zijn collega's toonden zich over die uiteenzetting tevreden.

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad