U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Volleybal.nl

'Blangé en ik hadden prima gefunctioneerd'


Dynamo-coach Toon Gerbrands hoorde vorige week van zijn spelers dat hij bij het Nederlandse mannenvolleybalteam wordt opgevolgd door Bert Goedkoop en niet door spelverdeler Peter Blangé. "Dit is communicatie uit de Middeleeuwen."

Door onze redacteur ROBERT MISSET

ROTTERDAM, 27 FEBR. Net als spelverdeler Peter Blangé leefde ook oud-bondscoach Toon Gerbrands tot vorige week in de veronderstelling dat ze wellicht gezamenlijk de regie over het Nederlandse mannenvolleybalteam zouden gaan voeren. De aanstelling van Bert Goedkoop als de nieuwe bondscoach viel ook de huidige trainer van Dynamo rauw op het dak.

"Ik heb een paar mensen bij de stichting Top Volleybal Nederland met typex uit mijn agenda geschrapt", zegt Gerbrands. "Ik was geen partij, maar ik werd door TVN wel gebruikt als het belangrijkste argument tegen een mogelijke benoeming van Peter Blangé."

De voorbereiding van Dynamo op het duel met het Russische Izumrud Jekatarinburg in de kwartfinales van de Top Teams Cup werd verstoord door de rel rond Goedkoop. "Ik wist van niks", vertelt Gerbrands. "Maar op Schiphol hoorde ik van mijn spelers dat Goedkoop was aangesteld. Daardoor hebben we bij aankomst in de Oeral eerst een half uur gesproken over de situatie bij het Nederlandse team. Ik had op zijn minst een telefoontje verwacht van TVN. Dit is toch communicatie uit de Middeleeuwen? Het was toch al een bizarre trip. We zaten in een veredelde jeugdherberg, waar zelfs geen flesje cola te krijgen was. En wegens de criminaliteit mochten we 's avonds niet naar buiten, al was dat met een temperatuur van min tien graden en een meter sneeuw op straat geen ramp."

In het steenkoude Jekatarinburg werd Dynamo donderdag door de Russen uitgeschakeld voor een plaats in de Final Four van het tweede, Europese bekertoernooi. Maar volgens Gerbrands zit de grootste verliezer in het Nederlandse volleybal thuis in Oegstgeest. "Ik vind het triest dat Blangé door deze affaire is beschadigd", zegt Gerbrands. "Ik weet zeker dat Peter en ik uitstekend hadden gefunctioneerd. Het zou een unieke constructie zijn geweest. Blangé is immers de Cruijff van het Nederlandse volleybal. Ook Peter heeft geen trainersdiploma, maar hij gaf eerlijk toe dat hij de ervaring miste om meteen het Nederlandse team te gaan coachen. Basketbalcoach Ton Boot zei al dat ik moreel verplicht was Blangé bij te staan als hij mijn hulp vroeg."

Hun conflict in 1998, toen Gerbrands de ervaren spelverdeler tijdelijk uit de nationale selectie verwijderde, had juist louterend gewerkt. "Nu wordt de indruk gewekt dat Peter en ik elkaar nog steeds de hersens willen inslaan", constateert Gerbrands. "Maar topsport kan niet zonder conflicten. We hebben elkaars grenzen opgezocht en daar zijn we allebei beter van geworden. Blangé wilde zich niet voor niets door mij laten bijscholen. Het zou de ultieme vorm van coaching zijn geweest, waarbij ik mijn kennis had kunnen overdragen aan mijn opvolger. Nu hoeft TVN niet langer te rekenen op de diensten van Blangé. Maar ook de kennis van de opgestapte manager Gerard Verhalle wordt nu vernietigd."

Toch is Gerbrands ook bereid zijn visie op het internationale topvolleybal te delen met de nieuwe bondscoach Bert Goedkoop nu zij hun conflict tijdens de Spelen hebben uitgepraat. "Ik had Bert geen laffe hond moeten noemen, toen hij de mentale weerbaarheid van de internationals ter discussie stelde", erkent Gerbrands. "Het was een emotionele reactie en daar heb ik Goedkoop later mijn excuses voor aangeboden. Wat mij betreft, staat de deur wijd open. Ik verwijt Bert helemaal niets. Niet Goedkoop, maar TVN is verantwoordelijk voor de huidige commotie. Daardoor moet Goedkoop nu naar de internationals in Italië om de scherven bij elkaar te vegen. Het lijkt me voor TVN ook geen prettig vertrekpunt om een nieuwe hoofdsponsor te vinden."

Gerbrands toont zich vooral verontrust door het "inconsistente beleid" van TVN, dat na de aanstelling van Goedkoop als bondscoach nu op zoek moet naar een nieuw hoofd opleidingen. "De visie van TVN is volstrekt onhelder", stelt Gerbrands. "Goedkoop zou aanvankelijk vier jaar lang talenten opleiden. Ik was het niet eens met zijn keuze om potentiële internationals bij SSS in de eerste divisie te laten spelen. Ik vind juist dat talenten boven hun macht moeten reiken om ze te leren overleven. Toch gaf ik hem het voordeel van de twijfel, omdat je in die functie immers word afgerekend op het aantal talenten dat je bij het Nederlandse team aflevert. Maar SSS is al toe aan zijn vierde trainer binnen een jaar. Als TVN nu besluit met dat project te stoppen, kun je een hele generatie spelers afschrijven."

Over een maand dient Goedkoop zijn lijst van achttien internationals voor de World League in te leveren bij de internationale volleybalfederatie. Dan blijkt welke kant hij met het Nederlandse team op wil. Maakt Goedkoop meteen schoon schip of tracht hij met behulp van de huidige ploeg de toch al wankele positie van Nederland in de subtop te conserveren?

Volgens Goedkoop heeft de nieuwe puntentelling in het volleybal het spel nauwelijks beïnvloed. Gerbrands: "Goedkoop heeft het topvolleybal de afgelopen jaren blijkbaar niet zo intensief gevolgd, want de snelheid en de kracht van de spelers is enorm toegenomen. Bovendien is strategie een essentiële factor geworden. Ik wil mijn ervaringen best delen met Goedkoop. Maar ik heb sinds zijn aanstelling niets meer van TVN vernomen."

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad