U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Verlichting wordt op school 'pruikentijd'
De Verlichting heet voortaan 'de tijd van pruiken en revoluties'. De Middeleeuwen worden verdeeld in 'de tijd van monniken en ridders' (500- 1000) en 'de tijd van staten en steden' (1000-1500). Deze nieuwe namen, tien in totaal, moeten bijdragen aan het historisch besef van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Controleurs van tram mishandeld
Bij een massale vechtpartij op een tramhalte bij de Heemraadssingel in Rotterdam zijn gistermiddag drie tramcontroleurs en een trambewaker in elkaar geslagen. Zij werden door een groep van zo'n twintig jongeren met onder meer een hamer bewerkt.

Nederland zet zich schrap tegen veeziekte
Na de uitbraak van het zeer besmettelijk mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië heeft minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren onmiddellijk strenge maatregelen voor Nederlandse veehouders afgekondigd. Zeven verdachte landbouwbedrijven zijn geblokkeerd.

Bij ABN Amro ruim 6.000 banen weg
ABN Amro gaat fors snoeien in het personeelsbestand van het kantorennet, en zal in drie jaar 6.250 van de ruim 29.000 volledige arbeidsplaatsen schrappen. Internationaal verwijnen er bovendien 2.000 arbeidsplaatsen bij het geldbeheer en de afwikkeling van financiële transacties, waarvan 700 in Nederland. De 830 bankkantoren worden teruggebracht tot 550 zogenoemde bankshops, aangevuld met 80 advieskantoren, waar klanten voor complexere zaken terecht kunnen.

Zwager Clinton ontving geld voor rol gratiezaak
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton is gisteren nog verder in diskrediet geraakt toen bekend werd dat zijn zwager, Hugh Rodham, 400.000 dollar heeft ontvangen voor zijn bemiddeling om twee misdadigers gratie te verlenen.

Tweede Kamer betwijfelt nut rekeningrijden
Een meerderheid in de Tweede Kamer betwijfelt openlijk het nut van een proef met rekeningrijden. De PvdA-fractie vindt nu dat minister Netelenbos (Verkeer) meer bewijzen moet leveren dat zo'n experiment zin heeft. Eerder al wezen VVD, CDA en D66 deze aanpak af.

'China helpt luchtafweer Irak'
De Amerikaanse autoriteiten hebben China gisteren op de vingers getikt naar aanleiding van berichten dat Chinese technici werken aan verbetering van de Iraakse luchtverdediging. China ontkent dit. Overigens blijken de Britse en Amerikaanse bombardementen van vrijdag nauwelijks doel te hebben getroffen.

AEX zakt onder 600-puntengrens
De Amsterdamse beursindex AEX is vanochtend opnieuw onder de 600- puntengrens geraakt. Ook gisteren was de belangrijkste graadmeter, voor het eerst sinds eind 1999, al onder dat niveau gekomen.

Veel doden in Kalimantan
In Kalimantan, Indonesisch Borneo, zijn deze week bij botsingen tussen inheemse Dajaks en immigranten uit Madoera zeker 59 en waarschijnlijk al honderd doden gevallen. Daarbij hebben Dajaks zich schuldig gemaakt aan het traditionele koppensnellen.

Kamer wil af van veiling frequenties
Staatssecretaris De Vries (verkeer en waterstaat, VVD) is gisteren frontaal gebotst met de Tweede Kamer over haar voornemen om etherfrequenties voor commerciële radiozenders te veilen.

Verbod drijfjacht op wilde zwijnen
Staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) gaat een wettelijk verbod op drijfjacht op wilde zwijnen voorbereiden. Dit kondigde zij gisteren aan in de Tweede Kamer.

Maxim Hamel (72) overleden
In Amsterdam is op 72-jarige leeftijd de acteur Maxim Hamel overleden. Hamel speelde in de jaren vijftig en zestig in vele tientallen toneel- en televisiestukken.

Turkije laat munt zweven
De Turkse autoriteiten hebben besloten de nationale munteenheid, de lira, te laten zweven. Daarmee probeert Ankara een einde te forceren aan de economische en politieke crisis die het land sinds maandag in haar greep heeft.

Winterse buien
Verwachting voor morgen: Enkele sneeuw- en hagelbuien, afgewisseld door opklaringen. Maximumtemperatuur rond 4 graden. Matige wind uit west tot noordwest. Vooruitzichten tot en met dinsdag: guur met winterse buien. Later wellicht droger met iets oplopende temperaturen.


NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad