U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

S c h a k e l s
UEFA

PSV ondanks nederlaag naar kwartfinale UEFA cup

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
PARMA, 23 FEBR. Met vallen en opstaan plaatste PSV zich gisteravond voor het eerst sinds 1996 voor de kwartfinales van een Europees bekertoernooi. De terugkeer naar de internationale subtop ging gepaard met een zenuwslopende wedstrijd.

Als een aangeslagen bokser hing PSV in de touwen tegen Parma, dat in het laatste half uur een 2-0 achterstand in een 3-2 overwinning wist om te buigen. PSV werd gered door de gong en dankte de kwalificatie aan de 2-1 zege van vorige week in Eindhoven. Het Duitse Kaiserslautern is de volgende tegenstander voor de UEFA Cup.

Slechts twaalfduizend toeschouwers waren getuigen van een wedstrijd die reclame maakte voor het knock-out-systeem. Wat is er mooier dan een thuisploeg die in verloren positie aan een inhaalrace begint? Opgezweept door de tifosi begon Parma aan een stormachtig tegenoffensief. Een vrije trap in blessuretijd en een opstootje bij de dug-out van PSV vormde de apotheose van een spektakelstuk.

De spelers van PSV hebben hun lesje geleerd. Voetbal is meer dan de bal rondspelen en de vrije man kiezen. Voetbal is ook een gevecht met de tegenstander en de scheidsrechter. PSV voelde zich benadeeld door de Franse arbitrage. Parma profiteerde van de chaotische beslissingen. Het verschil tussen de Serie A en de eredivisie kon niet beter worden geïllustreerd. Het wandeltempo in de Nederlandse competitie leidt op het internationale podium tot laksheid en onachtzaamheid.

Een aardig voorbeeld hiervan vormde voorstopper Hofland, die zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal slechts ten dele kon waarmaken. De veelgeprezen verdediger was in de eerste helft de verpersoonlijking van de overmacht van PSV. In de tweede helft kreeg hij te maken met een spits van het type stormram. Tegen de Joegoslavische invaller Milosevic, die om onbegrijpelijke redenen slechts een reserverol kreeg toebedeeld, was Hofland niet opgewassen. Hij veroorzaakte een strafschop en verloor een beslissend kopduel. Hij toonde de kwetsbaarheid van een jonge verdediger. De vergelijking met zijn voorganger Stam valt voorlopig in zijn nadeel uit.

Trainer Gerets ontkende na afloop dat de terugval van PSV alleen te maken had met onervarenheid. De grootste ploegen in Europa hebben zich wel eens laten verrassen door een ontketende tegenstander, luidde zijn plausibele betoog. Het is de charme van een sport die niet alleen door geld maar ook door opportunisme wordt bepaald. Ondanks hun rijkdom zijn alle Italiaanse clubs uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi. Met een begroting van tweehonderd miljoen gulden was Parma favoriet tegen PSV, dat minder dan de helft te besteden heeft. In de praktijk bleken de Italiaanse vedetten minder waard dan de Nederlandse beloften.

PSV domineerde de eerste helft met langdurig balbezit en een handvol doelkansen. Parma leek verrast door deze tactiek en maakte een chaotische indruk. Trainer Ulivieri stond druk gebarend langs de kant. Zijn spelers scholden elkaar voortdurend uit. PSV kreeg op het middenveld een zee van ruimte. Het deelde om de paar minuten een plaagstoot uit, maar vergat volgens goed gebruik in Nederland de genadeklap uit te delen.

Nadat Kezman en De Jong bijna tot scoren waren gekomen, plaatste Parma twee gevaarlijke tegenstoten. Eerst verspeelde Di Vaio de bal in kansrijke positie aan doelman Waterreus. Even later scoorde Amoroso op de rand van buitenspel. Tot opluchting van PSV stak de mannelijke grensrechter zijn vlaggenstok omhoog. Zijn vrouwelijke collega, die met haar jongensachtige hoofd nauwelijks boven de reclameborden uitkwam, liet in vergelijkbare situaties een paar keer doorspelen.

Een kwartier voor rust nam PSV alsnog een voorsprong. Vogel kon ongehinderd naar het strafschopgebied oprukken en speelde bal op maat naar de vrijgelopen Rommedahl. De Deen passeerde doelman Buffon met een listig wippertje en legde zijn criticasters wederom het zwijgen op. Vorige week maakte Rommedahl de beslissende treffer tegen Parma. Afgelopen zondag stond hij aan de basis van beide doelpunten tegen NAC. Een paar minuten voor rust scoorde Kezman op kenmerkende wijze, door de rebound van een vrije trap te benutten. De Jong had met zijn schot paniek veroorzaakt bij Buffon, die de bal niet klemvast kreeg.

De tweede helft zou alleen interessant worden voor statistici, luidde de algemene voorspelling. Toen Vogel de bal na een klein kwartier keihard op de lat schoot, werd Parma door iedereen afgeschreven. Niemand had gerekend op de inbreng van Milosevic, die tijdens het afgelopen EK vijf treffers maakte in vier duels. Hij zorgde voor paniek in de verdediging van PSV. Invaller Montano scoorde in blessuretijd met een volley en zette het stadion in vuur en vlam. Een vrije trap van Conceicao leidde net niet tot de ondergang van PSV, dat komende zondag met gemengde gevoelens aan de competitietopper tegen Feyenoord begint.