U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ABN Amro

Bij ABN Amro ruim 6.000 banen weg

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 22 FEBR. ABN Amro gaat fors snoeien in het personeelsbestand van het kantorennet, en zal in drie jaar 6.250 van de ruim 29.000 volledige arbeidsplaatsen schrappen. Internationaal verwijnen er bovendien 2.000 arbeidsplaatsen bij het geldbeheer en de afwikkeling van financiële transacties, waarvan 700 in Nederland. De 830 bankkantoren worden teruggebracht tot 550 zogenoemde bankshops, aangevuld met 80 advieskantoren, waar klanten voor complexere zaken terecht kunnen.

Dit heeft bestuursvoorzitter R. Groenink van ABN Amro vanmorgen meegedeeld bij de presentatie van de resultaten over 2000. Van het verlies van 6.250 banen waren er vorig jaar al 2.500 aangekondigd.

De vakbonden gingen er vanmorgen niet van uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen, aangezien ABN Amro dat in een reeds bestaand statuut is overeengekomen. Groenink noemde naast natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten ook outplacement als manier om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen. De bonden schatten dat de 6.250 arbeidsplaatsen worden bezet door 8.000 werknemers.

De reorganisatie van het kantorennet, waarvoor door ABN Amro een voorziening is getroffen van 200 miljoen euro, gebeurt in het kader van een alomvattende operatie waarmee ABN Amro in vier jaar tijd wil gaan behoren bij de vijf best presterende banken ter wereld. Voor de gehele omvorming is een voorziening getroffen van 900 miljoen euro over 2000. Daardoor daalde de nettowinst vorig jaar met 2,8 procent tot 2,5 miljard euro. Zonder deze voorziening zou de winst met 20,5 procent zijn gestegen tot 3,1 miljard euro.

De kosten stegen fors, met name door de salarissen en bonussen van zittende en aangetrokken bankiers en handelaren bij het zakelijke bankbedrijf. Dit jaar nam ABN Amro het zakenbankieren in de VS over van ING, met 1.300 man. "Om belangrijke mensen van dit bedrijf aan zich te binden", trok de bank rond 200 miljoen gulden uit.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad