U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
IMF

Turkije laat munt zweven in strijd tegen acute crisis

Door onze correspondent BERNARD BOUWMAN
ISTANBUL, 22 FEBR. De Turkse autoriteiten hebben besloten de nationale munteenheid, de lira, te laten zweven. Daarmee probeert Ankara een einde te forceren aan de economische en politieke crisis die het land sinds maandag in haar greep heeft.

Waarnemers verwachten dat de lira op de financiële markten alleen vandaag al met zo'n 25 procent zal zakken.

Aanleiding tot de jongste crisis was een rel, afgelopen maandag, tussen de Turkse president, Sezer, en premier Ecevit. Sezer verweet Ecevit dat hij niet genoeg doet om de corruptie in Turkije aan te pakken. Toen Sezer een exemplaar van de Turkse grondwet naar Ecevit gooide, werd deze zo boos dat hij de zaal uitbeende.

De afgelopen dagen probeerden alle politieke hoofdrolspelers om de markten gerust te stellen. Zo liet premier Ecevit enkele malen weten dat hij wel degelijk bereid is om met Sezer samen te werken. Voor de markten echter versterkte de crisis alleen maar het gevoel dat de regering - ondanks alle toezeggingen en beloften - uiteindelijk niet in staat is om de corruptie in Turkije aan te pakken.

De crisis van deze week is niet de eerste die Turkije de afgelopen tijd heeft getroffen. Enige maanden geleden reageerden de markten ook in paniek, toen de regering onderzoek begon te doen naar de banksector. Daarbij werd pijnlijk duidelijk dat er in die sector veel dingen waren gebeurd die het daglicht niet konden verdragen. Ook kwamen er allerlei frauduleuze contacten tussen de banksector en de politiek aan het licht. Die crisis kon de Turkse regering nog bedwingen met behulp van noodkredieten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het vertrouwen van de markten in de Turkse economie was toen al een flinke knauw toegebracht.

Financiële experts gaan er van uit dat het vrijlaten van de koers van de lire verlichting zal geven op de financiële markten, waar de rente de afgelopen dagen opliep tot meer dan 4.000 procent. Tegelijk staat ook vast dat er nu een extra inflationaire druk zal komen te liggen op de Turkse economie, met andere woorden: de inflatie nog verder zal toenemen, waardoor ook het economische herstructureringsprogramma van Turkije onder druk zal komen te staan.

De vaste lirakoers, zij het binnen een bepaalde bandbreedte waarin de munt mocht fluctueren, was een jaar geleden tegelijk met het steunprogramma van het IMF ingevoerd. Ze moest Turkije dwingen de depreciatie (waardevermindering) van zijn munt te beperken.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad