U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
RET

Trampersoneel getreiterd en mishandeld


Bij een vechtpartij op een Rotterdamse tramhalte raakten gisteren drie tramcontroleurs en een trambewaker gewond.

Door GUUS VALK

ROTTERDAM, 22 FEBR. Lijn 8 dendert rond kwart voor acht 's ochtends over de Schiedamsedijk in Rotterdam. Achterin houdt wagenbegeleidster Astrid Kadirbaks met haar collega de doodstille tram, vol geeuwerige scholieren, in de gaten. "'s Ochtends heb je geen kind aan ze", zegt ze. "Nu zitten ze nog lekker te lezen. Vanmiddag treiteren ze je het bloed onder de nagels vandaan."

Agressie in de tram, de medewerkers van het regionale vervoersbedrijf RET hebben er allemaal mee te maken. Het varieert van schelden, bedreigingen, een gebalde vuist tot excessen als gisteren, waarbij vier gewonden vielen. "Al ben je met tien man, ze doen wat ze willen", denkt Kadirbaks, die alleen bevoegd is "corrigerend op te treden" bij kleine misdragingen en "service te verlenen". Politiewoordvoerder A. Geelof: "De tijd dat kaartjes normaal geknipt kunnen worden, is definitief voorbij."

Gistermiddag, rond kwart over vijf. Drie kaartcontroleurs en een door RET ingehuurde bewaker doen een controle op lijn 7, met lijn 1 de meest beruchte onder RET-medewerkers. Een wat oudere man heeft geen kaartje bij zich, er vallen harde woorden over en weer en een klap. Hierop laten de controleurs de tram stilzetten ter hoogte van de Heemraadssingel. Ze bellen de politie, stappen met de man uit en houden hem in bedwang.

De zoon van de man stapt ook uit en bemoeit zich met het opstootje. En dan gaat het mis: een groep van twintig jongeren die bij de halte staan, keert zich tegen de RET'ers, die met onder meer een hamer mishandeld worden.

Rond half zes slaagt de politie er met zeven auto's en een hond in de mannen te ontzetten uit een inmiddels enorme groep omstanders, die uiteengejaagd worden. Niemand wordt aangehouden. De vier slachtoffers moeten met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis. Uit solidariteit met de vier legt het RET-personeel die avond lijn 7 stil.

Het incident komt op een ongelegen moment voor RET. In januari is een groot project gestart met cameratoezicht en strengere controle op de tram- en metrolijnen. Zo lopen er met de RET-medewerkers sinds een paar weken particuliere bewakers stewards mee, betaald door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

"Maar dat neemt niet weg dat de agressie in het openbaar vervoer behoorlijk hoog is", zegt woordvoerder H. Buis van RET. "Het beroep van tramcontroleur is gewoon geen eenvoudige baan, dat weten de medewerkers ook." Het hoort erbij, vinden de meeste wagenbegeleiders. Kadirbaks: "Van lelijke dingen die naar je hoofd geslingerd worden, liggen we niet wakker. Daar hebben we cursussen voor."

De meeste passagiers weten het zeker. "Het zijn de junks die een onveilig gevoel geven", zegt een vrouw vanachter een krant. Wagenbegeleidster Jeanine Tos is het daar niet mee eens. "Opgeschoten jeugd is veel erger. En kantoormensen, die zich na hun werk afreageren. Junks doen tenminste nog wat je zegt."

De laatste tijd is de sfeer op de trams toch al om te snijden, vindt haar collega Kadirbaks. "De stewards maken het vaak alleen maar erger", vindt zij. "Ze laten mensen niet eens meer rustig zitten, ze stappen als politieagenten de tram binnen met een houding van wij zijn hier de baas. Gezelliger is het er niet op geworden."

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad