U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NieuweNoordzijde.nl

Comité Geen Gat in de Grote Markt


Referendum renovatie

Groningen tegen nieuwe Grote Markt

Door onze correspondent
GRONINGEN, 22 FEBR. Met een grote meerderheid hebben de Groningers de renovatieplannen voor de Grote Markt in het gisteren gehouden referendum weggestemd. De plannen zijn daardoor van de baan.

Van de 'stadjers' die hun stem uitbrachten, stemde 81 procent tegen het renovatieplan Nieuwe Noordzijde met een parkeergarage onder de Grote Markt. De opkomst was ongeveer 56,5 procent, iets lager dan bij de laatste raadsverkiezingen, toen die bijna 60 procent was.

De gemeenteraad van Groningen stemde vorig jaar juli in met het nieuwbouwplan, dat in totaal een investering vergt van 300 miljoen gulden. De omstreden parkeergarage was voor investeerders een voorwaarde voor het bouwplan, dat nieuwe winkels en pleinen omvatte.

De kiesdrempel werd ruimschoots gehaald: het plan zou niet doorgaan als dertig procent van de kiesgerechtigden tegen zou zijn, oftewel 43.526 mensen. Er stemden uiteindelijk 66.394 mensen tegen, oftewel 46 procent. Evert Hassink van het actiecomité noemt de uitkomst "fantastisch". "Duidelijker hadden de Groningers niet kunnen zijn." Hij is van oordeel dat het college van B en W een inschattingsfout heeft gemaakt en de tegenstand heeft onderschat. Het was het tweede referendum in Groningen en het eerste dat volgens de nieuwe kieswet plaatshad. Het initiatief lag bij de burgers die de handtekeningen bijeenbrachten om een referendum over de omstreden nieuwbouwplannen te kunnen houden. Het correctief referendum is adviserend. Maar de gemeenteraad beloofde de burgers eerder zich aan de uitslag te zullen houden.

De Socialistische Partij (SP) vindt dat de Groningers gisteren hebben afgerekend met de politieke cultuur in de Martinistad. Volgens de SP is er nooit een echte raadsdiscussie geweest over het plan. "Alternatieven zijn nooit besproken. De bevolking werd er pas bij betrokken toen het plan al door de raad was", zegt het Groninger SP-raadslid Peter Verschuren.

PvdA-wethouder Willem Smink gaf de nederlaag toe. Hij zei teleurgesteld te zijn. "We wisten dat dit plan controversieel was. De gemeenteraad heeft alle voor- en nadelen gewogen en gezegd: we doen het. De bevolking maakt een andere afweging. Dat kan gebeuren in een correctief referendum." Hij wil dat voor- en tegenstanders van het weggestemde bouwplan samen om tafel gaan om een nieuw plan te maken. Burgemeester Wallage van Groningen noemde de nederlaag gisteren pijnlijk. Maar hij zei trots te zijn op een gemeenteraad "die het aandurft de kiezers het laatste woord te geven."

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad