U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PSV.nl

Vormgever en breekijzer van PSV


Voor Mark van Bommel (23) is vanavond een belangrijke taak weggelegd tegen Parma. De aanvoerder van PSV, dat een 2-1 voorsprong verdedigt, is vormgever én breekijzer. Een Limburger met Italiaanse trekjes.

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

PARMA, 22 FEBR. Op de training blijkt zijn bezetenheid. Met zijn winnaarsmentaliteit onderscheidt hij zich van de meeste van zijn ploeggenoten. Mark van Bommel is gedreven. Zijn aanslag op de enkel van medespeler Arnold Bruggink was geen opzettelijke overtreding, maar pakte dinsdag wel verkeerd uit. De aanvaller van PSV kan vanavond niet meespelen tegen Parma.

"Ik baal hier flink van", reageert Van Bommel in de catacomben van Stadio Ennio Tardini. "Het was een domme sliding op een verkeerd moment. Ik wilde het partijtje winnen. Dat is een nadeel van mijn bezetenheid. Ik wil ten koste van heel veel winnen. Het is vooral hartstikke zuur voor Arnold. Hij is net vier wedstrijden geschorst geweest. Met medespelers moet je de punten halen. Ik zal me voortaan moeten inhouden."

Van Bommel is een complete voetballer, roepen de deskundigen in koor. Hij is vormgever én breekijzer. Hij beschikt over een gave techniek en een verwoestend schot. Maar hij trapt ook op tenen en schopt ook tegen schenen. "Je zoekt de grenzen van het toelaatbare op", luidt zijn visie. "Je moet op het juiste moment een overtreding maken."

Van Bommel is altijd het verlengstuk van de trainer geweest. Eerst bij de amateurs in zijn geboortedorp Maasbracht. Later bij Fortuna Sittard, waar hij op zijn zestiende debuteerde als een van de jongste voetballers in de geschiedenis van het betaald voetbal. Hij volgde een trainerscursus, om de praktijk aan de theorie te kunnen toetsen. Bij PSV kreeg hij dit seizoen tot veler verrassing de aanvoerdersband. Volgens trainer Erik Gerets beschikt de captain over voldoende tactisch vernuft en verantwoordelijkheidsgevoel om deze last te dragen. Van Bommel spreekt over "een meerwaarde" als de band ter sprake komt.

Toen oud-international Wim Kieft vorig jaar kritiek leverde op zijn wisselvallige spel, toonde hij zijn kwetsbaarheid. "Ik heb die column van Kieft positief opgevat", zei hij later. "Ik ben nog lang niet uitgeleerd", zegt hij nu. "Ik ben slimmer en allrounder geworden. Ik verricht minder nutteloze arbeid. Ik oog waarschijnlijk minder agressief."

Vorig seizoen liep hij in de Champions League nog tegen een 'domme' rode kaart op. Hij werd geprovoceerd door Lothar Matthus en gaf de libero van Bayern München een duw. Dat de ervaren Duitser vervolgens kermend van de pijn ter aarde stortte, beschouwt Van Bommel als een nuttige voetballes. "Ook daar heb ik van geleerd", zegt hij anderhalf jaar later.

De PSV'er vertoont zelf ook irritante trekjes op het veld, vinden zijn tegenstanders. Hij oogt hautain, met zijn rechte rug en wapperende handjes. Hij daagt zijn tegenstanders uit. "De beste voetballers zijn niet lief, maar ogen eerder irritant", verklaarde hij vorig jaar in Voetbal International. "Een irritante houding is misschien wel een uiting van macht", vervolgde hij in het Algemeen Dagblad.Eerder dit seizoen raakte hij in opspraak door het opportunistische spel van Anderlecht te betitelen als 'boerenkoolvoetbal'. De Belgische kranten citeerden de uitspraak. De spelers van Anderlecht waren in de return extra gemotiveerd en plaatsten zich ten koste van PSV voor de tweede ronde van de Champions League. Van Bommel was zich van geen kwaad bewust. Hij reageerde gelaten. "Bij ons in het dorp spraken we over 'boerenkoolvoetbal' als de bal hoog voor de pot ging. Ik had het achteraf beter niet kunnen zeggen, hoewel het spel van Anderlecht zeker niet de schoonheidsprijs verdiende."

Bij Fortuna Sittard raakte hij in 1997 bevriend met de toenmalige trainer Bert van Marwijk en vervolgens verliefd op diens dochter. Hij was kind aan huis bij zijn schoonfamilie. "Hij plunderde de ijskast en had een broertje dood aan grasmaaien", vertelde Van Marwijk in deze krant.

Op voetbalgebied beschouwt hij hem als een ideale schoonzoon. Van Marwijk liet Van Bommel bij Fortuna niet langer als rechtshalf maar centraal op het middenveld spelen. Op deze positie dwong hij vorig jaar een plaats in de selectie van het Nederlands elftal af. Hij heeft intussen drie interlands gespeeld. "Twee meer dan mijn schoonvader", zegt hij fijntjes. "Normaal gesproken komen er nog een paar bij. Ik ben geen eendagsvlieg."

Zondag ontmoeten de trainer van Feyenoord en de speler van PSV elkaar in de catacomben van de Kuip, waar de koplopers van de eredivisie tegen elkaar spelen. "Hij mag één wedstrijd verliezen en de rest allemaal winnen." zegt Van Bommel over Van Marwijk. Ze praten veel over hun ervaringen, maar de opstelling van beide ploegen zullen ze zaterdagavond niet doornemen. "Noem het een gezonde rivaliteit", zegt Van Bommel.

Vanavond kan hij zich tegen Parma in de kijker spelen van de grote clubs in de Serie A. PSV heeft hem tijdens de winterstop een verbetering van zijn doorlopende contract aangeboden. "Ik neem het in beraad. Binnenkort komt er een gesprek." Zijn vader en schoonvader behartigen zijn zaken. "Als een club me per se wil hebben, weten ze me echt wel te vinden", verklaart de selfmade-man Mark van Bommel.

PSV speelt vanavond tegen Parma zonder aanvaller Bruggink, die dinsdag op de training aan zijn enkel geblesseerd raakte. Hij wordt vervangen door De Jong. De Marokkaan Ramzi heeft interlandverplichtingen in Afrika. Trainer Gerets kiest voor Bouma in plaats van Kolkka als linksbuiten. Parma speelt zonder Mboma, die vorige week de belangrijke tegentreffer maakte. Hij heeft interlandverplichtingen met Kameroen. De Argentijn Almeyda is door een blessure niet inzetbaar. Het meespelen van de geblesseerde Fransman Thuram is twijfelachtig. Fabio Canavarro, die in Eindhoven geschorst was, keert terug als centrale verdediger. In het stadion van Parma worden slechts tienduizend toeschouwers verwacht. De wedstrijd begint om kwart over zeven en wordt rechtstreeks door de NOS uitgezonden.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad