U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

W E B   W E R E L D :
Taal.nl

EWOUD SANDERS
Gisteren stond er een aardig bericht in De Standaard over het vreemdetalenonderwijs op Belgische scholen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 67 procent van de Vlaamse ouders wil dat hun kinderen Frans leren. In Wallonië geeft 55 procent van de ouders de voorkeur aan Engels als tweede taal. Een dag daarvoor stelde de Tilburgse hoogleraar Taal en Minderheden Guus Extra bij de opening van het Europees Jaar van de Talen dat immigrantentalen officieel zouden moeten worden erkend. Diezelfde week stonden interessante berichten over taal op de websites van onder meer de Provinciale Zeeuwsche Courant, The Guardian, Associated Press, BN/De Stem en de Bond tegen het vloeken.

Heeft u geen tijd om iedere ochtend internet af te grazen op berichten over taal, geen nood, want er is iemand die dit voor u doet. Marc van Oostendorp (33) is onderzoeker bij het Meertensinstituut, hij heeft enkele goede taalboeken op zijn naam staan en hij is webmaster bij het Genootschap Onze Taal. De website van dit genootschap is al een paar jaar in de lucht, maar sinds een half jaar houdt Van Oostendorp het taalnieuws op het web nauwlettend in de gaten. Juist die rubriek maakt de site tot de leukste en beste die er op dit moment over het Nederlands te vinden is.

Er is wel enige concurrentie: de Nederlandse Taalunie geeft wekelijks een digitale knipselkrant uit, maar die is erg beperkt. Hij bevat alleen artikelen uit de Nederlandse Persdatabank en dan nog alleen van auteurs die daarvoor toestemming hebben gegeven. De Taalunie heeft ook vergaande plannen met de website www.taalunieversum.org maar het afgelopen jaar was daarvan nauwelijks iets te merken. En dan is er nog de website van Van Dale (www.vandale.nl), maar die heeft, begrijpelijk genoeg, een commercieel karakter.

Hoe lukt het Van Oostendorp om zo goed op de hoogte te blijven van het internationale taalnieuws? Door iedere dag ("ja, ook op zondag, en ja, ook op tweede kerstdag") een lijst met steekwoorden door een flink aantal zoekmachines te halen die zijn gespecialeerd in nieuws op internet,Taalnieuws is de leukste en levendigste rubriek op de website van het Genootschap Onze Taal, maar er is natuurlijk nog veel meer te vinden. Informatie over de activiteiten van het Genootschap bijvoorbeeld, over het tijdschrift, de Taaladviesdienst en de publicaties. Er zijn dossiers over taalkwesties en koppelingen naar honderden andere 'taallocaties'. Maar het onderdeel dat de meeste bezoekers trekt - tussen de 1250 en 1500 per dag - zijn de 'Vragen aan de taaladviesdienst'. Er worden daar nu 737 taalkwesties behandeld die op verschillende manieren te benaderen zijn: via een zoekregel, thematisch en alfabetisch.

(www.onzetaal.nl)

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad