U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Uitgever AND wil uitstel van betaling

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 FEBR. De elektronische uitgever AND International Publisher heeft vanochtend uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf, dat is genoteerd aan de beurs in Amsterdam, is er niet in geslaagd om bedrijfsonderdelen te verkopen. Ook heeft het bedrijf geen nieuwe financiers kunnen vinden. Dat heeft de uitgever vanochtend bekendgemaakt.

AND is een uitgever van onder andere digitale routeplanners. Het is gevestigd in Rotterdam en heeft vijfhonderd medewerkers. Het bedrijf is in problemen gekomen door een te late omschakeling van uitgaven op cd- rom naar internet. In 1999 maakte het een verlies van 7,4 miljoen euro (16,3 miljoen gulden) op een omzet van 34 miljoen euro (75 miljoen gulden). Het bedrijf ging in 1996 naar de beurs op een koers van 4 euro. In het voorjaar van 1998 liep de koers tijdelijk op tot 7 euro, maar sinds de problemen daalde de koers tot een laagste niveau van 0,51 euro vorige maand. Gisteren sloot het aandeel op 0,76 euro, vandaag werd de handel stilgelegd.

Het bestuur van het al jaren verlies lijdende AND maakte eerder deze week nog bekend dat het hoopte het bedrijf geheel of in delen te kunnen verkopen. Vorig jaar liepen pogingen om het bedrijf over te laten nemen op niets uit. Eerst meldde de Duits-Zwitserse automatiseerder Distefora dat het bereid bleek om een vijandig bod uit te brengen met een premie van 30 tot 50 procent boven de toenmalige beurskoers. Maar dat bod stuitte op verzet van het bestuur van AND omdat Distefora alleen geïnteresseerd bleek in de database van AND en niet in de rest van het bedrijf.

Vervolgens mislukten gesprekken met het beursgenoteerde, Nederlandse softwarebedrijf TIE. Dat was eerst bereid om AND over te nemen, maar zag daar een maand later toch weer van af.

De elektronische uitgever wilde zichzelf aanvankelijk redden door zich te concentreren op met internet gerelateerde diensten. De rest van de activiteiten moest het proberen te slijten. Uiteindelijk heeft de koerswijziging niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Behalve voor de aandeelhouders is een dreigend faillissement van AND ook een tegenvaller voor een groep obligatiehouders. AND heeft in juli 1998 nog voor 50 miljoen gulden converteerbare obligaties uitgegeven met een couponrente van 2 procent. Dat zijn obligaties die zijn om te zetten in aandelen, maar de conversiekoers was geprikt op ruim 10 euro.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad