U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Reed Elsevier bijna terug op oude niveau

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 FEBR. Uitgever Reed Elsevier is na een grote reorganisatie bijna terug op het oude groeiniveau. De omschakeling van papier naar internet, waar het in drie jaar 2,6 miljard gulden in investeert, gaat sneller dan verwacht. Daardoor moet de groei van de winst dit jaar de 10 procent kunnen naderen en vanaf volgend jaar ruim daar boven liggen.

Dat heeft het Brits-Nederlandse bedrijf vanochtend bekendgemaakt. "We hebben afgelopen jaar financieel iets beter gepresteerd dan was verwacht", zei bestuursvoorzitter Crispin Davis in een telefonische toelichting op de jaarcijfers. "De uitvoering van de nieuwe strategie verloopt goed."

Reed Elsevier, in 1993 ontstaan uit een fusie, is de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld en een van de grootste in juridische en zakelijke uitgaven. Door onenigheid in de top en een lange zoektocht naar een nieuwe topman, liep het concern na de fusie een achterstand op ten opzichte van concurrenten. De Brit Davis, die eind 1999 werd benoemd, besloot daarom fors te investeren in marketing en productontwikkeling. Om vanaf 2002 weer jaarlijks met dubbele cijfers te kunnen groeien, nam hij een winstdaling in 1999 en in 2000 voor lief.

De uitgever heeft de schade beperkt kunnen houden, zo bleek vanochtend. Inclusief de reorganisatiekosten kwam de nettowinst uit op 54 miljoen euro, tegen een verlies van 94 miljoen euro in 1999. Zelf gebruikt de uitgever de 'aangepaste' winst vóór belasting (zonder aftrek van overnamepremies en bijzondere baten en lasten) om zijn vooruitgang te meten. Dankzij de hoge koers van de dollar en het pond steeg die winst zelfs lichtjes van 1,08 miljard euro tot 1,13 miljard euro (2,5 miljard gulden). De omzet steeg met bijna 20 procent tot 6,2 miljard euro (13,6 miljard gulden). De winst per aandeel Elsevier nam toe van 0,57 tot 0,59 euro. De koers was aan het einde van de ochtend met 5 procent gestegen tot 14,60 euro.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad