U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Officiële site Internationaal Joegoslavië-tribunaal

Schuld Bosnische moslims bevestigd

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 FEBR. Het Joegoslavië-tribunaal heeft gisteren voor het eerst Bosnische moslims in hoger beroep schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Serviërs.

De Kamer van Beroep vernietigde onderdelen van het vonnis dat tribunaal- rechters eerder hadden uitgesproken in het zogenoemde Celebici-proces, en bepaalde dat nieuwe rechters een nieuwe straf moeten opleggen aan de drie veroordeelden.

In 1998 kregen de Bosnische moslims Hazim Delic en Esad Landzo en de Bosnische Kroaat Zdravko Mucic straffen opgelegd van respectievelijk 20, 15 en 7 jaar. De vrijspraak voor de Bosnische moslim Zejnil Delalic is bevestigd door de Kamer van Beroep.

De Kamer stelde vast dat voorzittende rechter Karibi-Whyte uit Nigeria geregeld tijdens het proces in slaap was gevallen, maar de verdediging had onvoldoende aangetoond dat zij hierdoor nadeel heeft ondervonden.

Celebici was een kamp vlakbij de Centraalbosnische plaats Konjic, waar in 1992 meer dan vijfhonderd Serviërs uit dorpen in de buurt werden vastgezet. Getuigen beschreven tijdens de rechtszaak, die duurde van maart 1997 tot november 1998, hoe Serviërs werden gemarteld, verkracht, in brand gestoken, en met honkbalknuppels doodgeslagen.

De moslim Delalic (52) werd als lokale militaire commandant aangeklaagd wegens de algehele verantwoordelijkheid voor de gruwelijkheden in het kamp. De Kroaat Mucic (46) was commandant van het kamp, Delic (36) was zijn plaatsvervanger en de dienstplichtig soldaat Landzo (27) was bewaker.

Begin 1993 werd op initiatief van de VN-veiligheidsraad het Joegoslavië-tribunaal opgericht, voor de berechting van oorlogsmisdadigers vanaf 1991 in het vroegere Joegoslavië.

Het Celebici-proces was politiek beladen omdat het de eerste rechtszaak betrof waarbij Serviërs het slachtoffer waren. Daarnaast werd voor het eerst sinds de processen van Neurenberg en Tokio - waarbij oorlogsmisdadigers werden berecht door een internationaal strafhof - iemand veroordeeld vanwege zijn positie in de bevelstructuur, en niet omdat hij zélf misdaden had gepleegd. Tot slot werd verkrachting voor het eerst als oorlogsmisdaad erkend. Morgen doet het tribunaal uitspraak in de zogenoemde Foca-verkrachtingszaak, waarbij drie Bosnische-Serviërs terecht staan. Tegen hen zijn straffen geëist van 15 tot 35 jaar.

UITSPRAAK: www.un.org/icty/schedule/week-e.htm

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad