U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Arts die patiënt doodde wel schuldig, maar geen straf

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 21 FEBR. De rechtbank in Amsterdam heeft de huisarts Wilfred van O. vanmiddag schuldig verklaard aan moord wegens het beëindigen van het leven van een patiënte zonder de regels voor euthanasie in acht te nemen, maar heeft hem daarvoor geen straf opgelegd. De rechtbank meent dat Van O. naar eer en geweten heeft gehandeld.

Het openbaar ministerie had negen maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Van O. injecteerde in februari 1997 een 86-jarige vrouw met een spierverslapper, op verzoek van haar dochters. Hij consulteerde geen tweede arts, zoals is voorgeschreven. Bovendien vulde hij op de overlijdensverklaring in dat ze een natuurlijke dood was gestorven. Voor dit laatste veroordeelde de rechtbank Van O. vandaag tot een voorwaardelijke boete van 5.000 gulden.

De vrouw, die al twee jaar in een verzorgingstehuis lag, was afgetakeld en leed aan hart- en vaatproblemen en botontkalking. Op het moment van de injectie lag zij in coma in haar eigen ontlasting en was haar natuurlijk overlijden een kwestie van uren. De leiding van het verzorgingstehuis had verboden haar nog te verschonen, omdat dit tot haar dood zou leiden.

Volgens de rechtbank heeft Van O. een beoordelingsfout gemaakt. De bejaarde vrouw was stervende, maar er was volgens de rechtbank op dat moment geen sprake van ondraaglijk lijden: De vrouw was niet onrustig en gaf geen blijk zich bewust te zijn van haar omgeving en de afschuwelijke toestand waarin zij zich bevond. De rechtbank gaat er vanuit dat de vrouw niet dood wilde, omdat zij kort voordat ze in coma raakte zei dat ze bij haar kinderen wilde blijven.

Van O. kreeg in 1994 internationale bekendheid door de Ikon-documentaire ‘Dood op Verzoek'. In die film werden de laatste maanden van een andere patiënt van Van O. vastgelegd, tot het moment dat de huisarts hem voor de camera levensbeëindigende middelen toediende.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad