U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Arme landen dupe van broeikaseffect
De klimaatverandering die het gevolg is van het broeikaseffect zal de ontwikkelingslanden onevenredig zwaar treffen. In grote delen van Afrika en Azië komt de voedselproductie in gevaar.

Gevangenisoproer Brazilië: 11 doden
Speciale eenheden van de Braziliaanse politie hebben gisteren ten minste elf gevangenen gedood bij pogingen een opstand van twintigduizend gedetineerden in 24 staatsgevangenissen in de deelstaat São Paulo neer te slaan.

Schip met 908 Koerden strandt aan Côte d'Azur
Een schip met 908 Koerdische vluchtelingen aan boord is zaterdagochtend vastgelopen op de rotsen bij Fréjus, nabij Cannes, aan de Franse Côte d'Azur. De 250 mannen, 180 vrouwen en 478 kinderen, afkomstig uit Noord-Irak, zijn aanvankelijk opgevangen in een kazerne bij Fréjus en later ondergebracht op verschillende andere locaties, waaronder een oude broodfabriek. Allen hebben politiek asiel gevraagd in Frankrijk. Politici hebben geschokt maar verdeeld gereageerd.

Charles Trenet (87) overleden
Charles Trenet, met Douce France en bijna duizend andere liedjes de beroemdste zanger van het Franse chanson, is vannacht op 87-jarige leeftijd na een hersenbloeding overleden in een ziekenhuis in de Parijse voorstad Créteil. "Hij is vredig heengegaan en zal zijn teruggekeerd naar de hemel en de sterren", zei een van zijn naasten. Trenet was een weekeinde eerder opgenomen na een hartaanval.

Tweede Kamer krijgt eigen onderzoeksbureau
De Tweede Kamer krijgt dit jaar een eigen onderzoeksbureau van drie vier medewerkers. Het Presidium van de Kamer heeft daartoe besloten na een jarenlange discussie tussen Kamerfracties over de status en omvang van een dergelijk bureau. Het bureau moet Kamercommissies assisteren bij onderzoek dat door, of in opdracht van, de Kamer kan worden verricht.

Fransen kritiseren aanval VS op Irak
De Franse regering heeft vandaag scherpe kritiek geleverd op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wegens hun luchtaanvallen vrijdag op luchtdoel- en radarinstallaties bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Borst: maak roken duurder
Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat het kabinet de accijns op sigaretten fors verhoogt. Als een pakje sigaretten twee kwartjes tot een gulden duurder wordt zullen vooral jongeren ervan afzien te gaan roken, meent Borst. De minister wil ook dat de accijns op alcoholische drank fors omhooggaat en de belasting op frisdrank wordt verlaagd.

Usinor leidt staalgigant
Het Franse staalconcern Usinor krijgt de meerderheid in een nieuwe staalcombinatie met het Luxemburgse Arbed en het Spaanse Aceralia. De hoofdvestiging komt in Luxemburg. Na de fusie ontstaat de grootste staalproducent ter wereld met 115.000 werknemers.

Chéreau wint Gouden Beer
Met een Gouden Beer voor Beste Film en een Zilveren Beer voor Beste Actrice is Intimacy, de eerste Engelstalige film van regisseur Patrice Chéreau de grote winnaar geworden van het gisteren afgesloten 51ste Filmfestival Berlijn.

G7 verwacht minder goed jaar
De wereldeconomie gaat een minder goed jaar tegemoet, maar er zijn geen redenen om te vrezen voor een wereldwijde recessie. Met die boodschap hebben de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden (G7) dit weekeinde hun bijeenkomst afgesloten in het Italiaanse Palermo.

Wolkenvelden
Vanavond veel bewolking en kans op een spatje regen. Morgen meest droog en maxima rond 7 graden. Matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind. Vooruitzichten voor woensdag tot en met zaterdag: meer regen en vanaf vrijdag kouder met toenemende kans op (natte) sneeuw.


NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad