U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

'De zwarte engel' hielp zieken aan een zachte dood

Door onze correspondent REN…E POSTMA

BOEDAPEST, 20 FEBR. Hongarije is deze week hardhandig geconfronteerd met het euthanasie-vraagstuk. Aanleiding is de arrestatie van de Ďzwarte engel', een 24-jarige verpleegster. Ze heeft gisteren bekend het afgelopen jaar tussen de dertig en veertig ernstig zieke oudere patiŽnten Ďeen zachte dood in geholpen te hebben'.

De Ďzwarte engel' werkte in een ziekenhuis in Boedapest waar ze bij voorkeur nachtdiensten draaide. Ze maakte in haar eentje een einde aan het leven van dodelijk zieke patiŽnten door sedatieven in hun infusen te spuiten.

De verpleegster werd eind vorige week opgepakt nadat de directeur van het ziekenhuis de politie had gewaarschuwd dat er opvallend veel patiŽnten stierven tijdens de nachtdiensten van de jonge verpleegster. Collega's noemden haar al enige tijd de Ďzwarte engel', ook omdat de verpleegster altijd in het zwart gekleed ging.

Tijdens een persconferentie liet de politie gisteren weten dat de verdachte, officieel aangeduid als Timea F. zich coŲperatief opstelt. Ze heeft uit zichzelf de namen gegeven van ten minste negentien patiŽnten die ze op deze manier Ďuit hun lijden' zou hebben verlost. De verpleegster wordt nog deze week onderzocht door een psychiater. Er blijkt ook een getuige te zijn geweest van de nachtelijke dodingen, een portier zou zeker vijf keer hebben gezien wat de verpleegster deed.

Hongarije heeft nooit eerder te maken gehad met een dergelijk geval. Euthanasie is bij wet verboden en als dat aan de centrum-rechtse regering ligt blijft dat zo. Minister Ibolya DŠvid van Justitie benadrukte dat niemand aan het recht op leven mag komen. Minister IstvŠn Mikola van Gezondheidszorg verklaarde zich uitgesproken tegenstander van iedere vorm van euthanasie. Toch staat ook in Hongarije nieuwe euthanasiewetgeving op stapel. Het parlement zal zich daar nog dit jaar over buigen.

De Hongaarse media beklemtonen in hun eerste berichtgeving over de zaak dat Nederland het enige land in de wereld is waar actieve euthanasie, zoals begaan door de Ďzwarte engel', is toegestaan. De nieuwe Nederlandse euthanasiewet ligt bij het parlement. De Tweede Kamer heeft er mee ingestemd, de Eerste Kamer behandelt de wet waarschijnlijk komend voorjaar. In de nieuwe wet is euthanasie op verzoek van de patiŽnt onder bepaalde voorwaarden niet meer strafbaar.

NRC Webpagina's
20 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad