U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Filmfestival Berlijn

Beroering over seksscènes

Chéreau wint op Berlijns filmfestival

Door DANA LINSSEN
BERLIJN, 19 FEBR. Met een Gouden Beer voor Beste Film en een Zilveren Beer voor Beste Actrice is Intimacy, de eerste Engelstalige film van theater-, film- en operaregisseur Patrice Chéreau (L'homme blessé) de grote winnaar geworden van het gisteren afgesloten 51ste Filmfestival Berlijn.

Intimacy is het aglamoureuze verslag van een seksuele relatie tussen twee volkomen vreemdelingen, een getrouwde vrouw (Kerry Fox uit An Angel at my Table) en een barkeeper, die wordt gecompliceerd doordat de man meer interesse begint te tonen voor het leven van de vrouw dan andersom. Eerder tijdens het festival veroorzaakte de film een bescheiden controverse door zijn expliciete en extensieve seksscènes. Chéreau verklaarde toen met enige ergernis dat zijn op een kort verhaal van de Engelse schrijver Hanif Kureishi gebaseerde film "slechts voor een kwart uit seksscènes bestaat. Deze film gaat helemaal niet over seks", vervolgde hij op de persconferentie. "Hij draait juist om de onmogelijke liefdesgeschiedenis die na die sekssessies ontstaat." De Italiaans-Franse coproductie Intimacy werd ook nog bekroond met Der Blaue Engel-prijs voor de beste Europese film en zal later dit jaar in Nederland worden uitgebracht.

De film die de hele week als de gedoodverfde winnaar gonsde, Italian for Beginners van Lone Scherfig kreeg uit handen van juryvoorzitter William H. Mechanic, voormalig directielid van de Amerikaanse Fox- studio's, een speciale juryprijs overhandigd. Ook de Fipresci-jury van de internationale filmkritiek bekroonde de 'eerste vrouwelijke Dogma- film' met een prijs. Scherfigs derde film is door een eerder tijdens het festival gesloten distributiedeal met het Amerikaanse Miramax van wereldwijde aandacht verzekerd.

De Grote Juryprijs was voor Beijing Bicycle van Wang Xiaoshuai, een zoetgestemde rondedans om een fiets van een schooljongen en een fietskoerier, die een impressionistisch beeld van het hedendaagse China geeft. Een Zilveren Beer voor Beste Acteur werd overhandigd aan Benicio del Toro, voor zijn rol in Steven Soderberghs Traffic. Deze film was ook de favoriet van de Duitse critici en verkreeg vorige week eveneens enkele Oscarnominaties. De Zilveren Beer voor Beste Regie ging naar de Taiwanese filmmaker Lin Cheng-Sheng voor het romantische Ai ni ai wo (Betelnut Beauty). Aan acteur Kirk Douglas werd eerder een ere-Gouden Beer voor zijn gehele oeuvre uitgereikt. Het afgesloten Filmfestival Berlijn was het laatste onder directie van Moritz de Hadeln. Zijn taak wordt overgenomen door Dieter Kosslick.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad