U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Irak

Aanval VS op Irak oogst scherpe kritiek Frankrijk


PARIJS, 19 FEBR. De Franse regering heeft vandaag scherpe kritiek geleverd op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wegens hun luchtaanvallen van vrijdagavond op luchtdoel- en radarinstallaties bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, wees erop dat de aanvallen weinig bijval hebben gekregen. "Alleen van Canada en Polen", zei hij, "maar ik weet niet waarom." "Alle andere landen hebben hun afkeuring, kritiek, twijfel en ongerustheid uitgesproken, zoals wij dat hebben gedaan, omdat we het nut van deze actie niet zien." Volgens Védrine is er bovendien geen wettelijke basis voor dergelijke bombardementen.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat 24 Amerikaanse en Britse vliegtuigen vijf militaire doelen dichtbij Bagdad hebben aangevallen die een bedreiging vormden voor in de No-fly zone patrouillerende vliegtuigen. Volgens Bagdad werden daarbij twee Iraakse burgers gedood.

Védrine zei dat Frankrijk van de nieuwe Amerikaanse president George W. Bush juist een nieuwe benadering van Irak verwacht. Frankrijk is van mening dat het internationale beleid jegens Irak, dat is gebaseerd op het tien jaar oude internationale handelsembargo, misschien aanvankelijk zin had maar nu niet goed werkt. "Het volk lijdt, en we willen ervan af", zei hij. Frankrijk, dat in de jaren tachtig Irak steunde tegen Iran, vocht in 1991 met nog 30 landen aan de zijde van de VS en Groot-Brittannië om het Iraakse leger uit het buurland Koeweit te verdrijven. De coalitie is sindsdien echter geheel uiteengevallen. In het bijzonder de slechte situatie van de Iraakse bevolking, die door president Saddam Hussein met nadruk naar voren wordt gehaald, heeft de wereldopinie doen omslaan. De Franse regering trok zich in in 1998 terug uit de patrouilles met Amerikanen en Britten in de No-fly-zones, die in 1991 door de drie landen werden afgekondigd om de shi'ieten in het zuiden en de Koerden in het noorden tegen het Iraakse leger te beschermen. Vorig jaar speelde Parijs vervolgens een belangrijke rol bij het de facto herstel van de luchtverbindingen met Irak. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad