U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Sparta

De Kromme in zijn element bij Sparta


Zijn aktetas met trainingsschema's blijft thuis, krachttraining is alleen voor bodybuilders en buitenspelers zijn heilig. Willem van Hanegem begon vanochtend als trainer van Sparta. Het duel van de Kasteelclub tegen RKC (2-2) volgde hij gisteren nog vanaf de tribune.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

ROTTERDAM, 19 FEBR. Omdat hij niet in het bezit is van een toverstokje, nam Van Hanegem gisteren tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC nog geen plaats in de dug-out van Sparta. Moeilijk kon worden gesteld dat hij zich nog geheel afzijdig hield van de gang van zaken bij zijn nieuwe werkgever. Voor de wedstrijd nam hij de tactiek door met trainer Dolf Roks, die voorlopig zijn assistent wordt, in de rust stapte hij de kleedkamer binnen voor wat aanwijzingen en na afloop schroomde 'De Kromme' niet om zijn visie te geven op de vooral met zichzelf worstelende Spartanen.

In feite zag Van Hanegem gisteren vanaf de tribune - met aan zijn zijde zoon Boy - zijn opvatting over Sparta bevestigd. "Ik heb een opeenstapeling van fouten geconstateerd en dat heeft vooral met een gebrek aan vertrouwen te maken", analyseerde Van Hanegem na afloop. "Bij elke diepe bal van RKC ontstond er gevaar in de defensie van Sparta. Er is veel werk aan de winkel. Maar ik verheug me op de eerste werkdag."

Zijn mening over de speelwijze Sparta vormde vorige week in feite de aanleiding voor zijn (voorlopige) dienstverband op Spangen. Na de wedstrijd De Graafschap-Sparta (2-1) uitte hij als commentator van Canal+ zoveel kritiek op het spel van de Rotterdamse ploeg dat trainer Roks zei: "Waarom neem je het dan zelf niet ove." Waarop Van Hanegem spontaan reageerde met: "Laat mij er even lekker buiten." Maar vorige week dinsdag kreeg Van Hanegem een telefoontje van technisch directeur Leo Steegman van Sparta voor een gesprek. Bij dat onderhoud was ook havenbaron Cees van den Boer aanwezig, door Van Hanegem hardnekkig Cees de Boer genoemd. De voorzitter van de raad van commissarissen stond de volgende dag nog eens bij huize Van Hanegem op de stoep. De directeur van een groot cargadoorsbedrijf ontdekte dat Van Hanegem een beetje dezelfde humor heeft als hij; bovendien was hij gecharmeerd van zijn vrouw. Waarschijnlijk heeft Van den Boer ook met de geldbuidel gezwaaid. Van Hanegem mag bovendien al zijn activiteiten als analyticus voor betaalzender Canal+ blijven uitvoeren. Van den Boer hoopt met de aanstelling van Van Hanegem twee vliegen in een klap te slaan. De Kromme moet Sparta behoeden voor degradatie en bovendien kan hij met zijn reputatie als een magneet werken op sponsors. Ondanks de renovatie van het stadion op Spangen bleek de naam van Dolf Roks nog geen grote bedragen los te weken in het bedrijfsleven.

Van Hanegem beweert een gevoelsmatige beslissing te hebben genomen. Zoals hij dat enkele jaren geleden ook al deed bij zijn besluit om trainer te worden van AZ. "Het lijkt me wel leuk om bij Sparta te werken", stelde hij simpelweg. "Ik voel me niet te groot voor deze club. Die Kees de Boer bleef maar zaniken, maar was heel enthousiast."

Na afloop staande op de hobbelige grasmat van Sparta ("skyboxen zijn tegenwoordig belangrijker dan een goed veld", aldus Van Hanegem) dacht hij gisteren met weemoed terug aan het seizoen dat hij als voetballer met Xerxes/DHC op Spangen speelde, medio jaren zestig. "We hadden een mooi elftal met Jan Kleinjan als aanvaller. Later kwam ik hem tegen met een bril op en bleek dat hij kippig was. Ik vond het al zo vreemd dat zijn voorzetten altijd voorlangs vlogen. Rob Jacobs en Hans Dorjee hadden we ook. Dorjee rukte altijd op tot de middenlijn en schoot dan op doel. Een keer maakte hij zo nog een goal ook. Het was mist en de keeper zag de bal niet aankomen."

Van Hanegem, die voorlopig een verbintenis heeft bij Sparta voor vier maanden, wil "op hetzelfde niveau" samenwerken met Roks. "Een aardig ventje die bezeten is van de club", aldus Van Hanegem. "Ik laat hem niet uitsluitend de pillonen neerzetten." De omzettingen binnen het elftal wil hij simpel houden. Voor aardverschuivingen rest te weinig tijd. De vleugelspelers moeten de kalk van de zijlijn weer aan de kicksen krijgen. Het talent Mendes da Silva, een achttienjarige centrale verdediger, beviel hem gisteren wel "maar hij moet nog veel leren".

Uit alles blijkt dat Van Hanegem in zijn nopjes is met Sparta. De nieuwe Kasteelheer zal de tweede club van Rotterdam op zijn eigen wijze trainen en coachen. De aktetas met trainingsschema's laat hij thuis. "Ik beslis pas op het veld wat we gaan doen als ik de koppen heb geteld. We trainen één keer per dag, dat lijkt me wel voldoende voor Sparta. De jongens hoeven geen krachttraining te doen, want we oefenen niet voor een bodybuildingwedstrijd."

Sparta speelde gisteren in de thuiswedstrijd op Spangen met 2-2 gelijk tegen RKC. Daardoor blijdt de Rotterdamse club in de degradatiezone, vlak voor RBC en Fortuna. De nieuwe Spartacoach Willem van Hanegem was blij dat zij club gistermiddag in de laatste minuut niet de volle winst greep. Boukhari dacht de wedstrijd te beslissen door 3-2 te scoren, maar de treffer werd door arbiter Jol afgekeurd omdat de Spartaan terugliep uit buitenspelpositie. "Een zege had een heleboel mankementen bij Sparta verdoezeld", meende Van Hanegem die de defensie van zijn nieuwe elftal elementaire fouten zag maken. Desondanks kwam Sparta na rust op voorsprong door een treffer van Marbus. RKC'er Redan miste drie droomkansen voordat hij aan de basis stond van de gelijkmaker. Hoogendorp rondde een pass van Petrovic af (1-1). Van Loenhout deed vervolgens hetzelfde bij 1-2 en Mendes da Silva bracht Sparta tegen de verhouding in weer op gelijke hoogte: 2-2.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad