U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Luifel en Luifel

TITIA KETELAAR
Wanneer er net zoveel blauw op straat rondloopt als tegenwoordig op de Nederlandse televisie te zien is, kan Nederland met een gerust hart gaan slapen. En zeker vanavond, tijdens de nieuwste politieserie Luifel en Luifel. Want wie na de vele publiciteit en voorfilmpjes op SBS6 hoopt op het voorgespiegelde spannende uurtje televisie, komt helaas bedrogen uit. Goed, misschien doen de snelle sportauto's die in de eerste aflevering de hoofdrol spelen of de vertolker van de rol van Luifel jr. iemands hart sneller kloppen. Maar zeker wie wel eens vaker een detective bekijkt of leest, weet de oplossing van het raadsel al voor de beginleader is afgelopen. Dus zit de kijker vervolgens vooral te wachten tot politieman Luifel sr. (Guus Dam) en zijn zoon (Daniël Bossevain), privé-detective van beroep, de toedracht eindelijk hebben uitgevogeld.

De onverwachte wendingen zijn bovendien zo voorspelbaar, en voor een groot deel al in de intensieve reclamecampagne van SBS6 uitgezonden, dat ook daar geen plezier meer aan te beleven valt.

Het spel van Guus Dam is het enige dat Luifel en Luifel wel de moeite van het kijken waard maakt. Dam speelt met overtuiging een vader die maar niet begrijpt waarom zijn zoon het veilige bestaan van een politieman afwijst, met iedere maand een weliswaar klein maar toch vast salaris en kiest voor een onzeker leven als privédetective. De vader die niet begrijpt waarom de zoon altijd alles sneller wil, en niet eerst over de gevolgen nadenkt. De vader die zijn zoon net uit een autosloperij heeft gered en alleen een ongeduldige reactie te horen krijgt. Een vader die in een willekeurige serie uit de verf was gekomen.

SBS6 is de laatste van de zenders die met een eigen Nederlandse politieserie komen. Na het succes van Baantjer bij RTL4 met vaak meer dan 1,5 miljoen kijkers per aflevering lijkt het wel alsof het idee van een detective onder de kopieermachine is gelegd. We hebben al Bureau Kruislaan, Spangen, Blauw, Blauw, en er zijn plannen voor een serie over de waterpolitie van de Rotterdamse haven. Tel daar de grote hoeveelheid politieseries, detectives en misdaadseries uit het buitenland bij op, en de kijker kan zich terecht afvragen waarom SBS6 het geld niet ergens anders in heeft gestoken.

Luifel en Luifel, SBS6, 20.30u. 21.25u.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad