U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Grootscheepse verkoop verlicht schuld Telekom

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 19 FEBR. Ron Sommer, de topman van Deutsche Telekom, wil nog dit jaar voor 37 miljard mark aan deelnemingen en onroerend goed afstoten om de hoge schuldenlast te verlichten. Sommer hoopt hiermee de lage koers van het aandeel op te krikken. De Telekom-topman ligt al weken onder vuur vanwege de dramatische koersval van het aandeel Telekom naar 26,50 euro.

De liberale FDP verwijt Sommer een falend beleid en eist diens aftreden als de resultaten niet verbeteren. "Nog heeft Ron Sommer uitstel van de executie", zegt de FDP-politicus Rainer Brüderle. Als Sommer het niet kan of wil, moet hij een ander de klus laten klaren, stelde de economische FDP-expert het weekeinde. Hij drong er op aan dat Sommer zijn politieke koers snel bijstelt. "Anders zal hij de aandelencultuur in Duitsland zware schade toebrengen omdat miljoenen mensen hem hebben vertrouwd."

Sommer wil nu een aantal niet-strategische deelnemingen (onder andere in het Amerikaanse Sprint), delen van het kabelnet en onroerend goed, afstoten om een sterke stijging van de schulden te voorkomen. Volgens blad Euro am Sonntag dreigen de schulden eind dit jaar tot 60 miljard euro op te lopen gezien alle verplichtingen die Telekom op zich heeft genomen. Jaarlijks moet alleen al drie miljard euro aan rente worden betaald, berekende een analist van het bankiershuis Metzler. Tot 2003 werkt Telekom volgens hem vrijwel alleen nog voor de banken. In 1999 was de schuldenlast van Telekom teruggebracht tot 42,3 miljard euro, bij een omzet van 35,5 miljard en 172.000 werknemers. De hoop van Sommer dat met de beursintroductie van de mobiele telefoniedochter T-Mobile dit jaar nog eens vele miljarden kunnen worden geïncasseerd, lijkt voorlopig vervlogen na de moeizame beursgang van het Franse Orange vorige week. De Duitse telecomreus ging vier jaar geleden naar de beurs tegen een koers van 28,50 mark en gaf daarmee het 'volkskapitalisme' in Duitsland een forse injectie. Miljoenen Duitsers kochten stukken Telekom en werden kleine aandeelhouders in een land, waar de beleggerscultuur onderontwikkeld was. Vorig jaar maart bereikte het aandeel Telekom de hoogste koers met 102,90 euro. Sindsdien is de koers sterk gedaald. Net als de hele telecombranche wordt ook Telekom getroffen door de crisis in de technologiesector.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad