U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Biografie Renee Cox

Rel 1999 ,(ABC News)


Giuliani opnieuw gekwetst door kunst

Door onze kunstredactie
NEW YORK, 16 FEBR. Burgemeester Rudolph Giuliani van New York dreigt het Brooklyn Museum of Art andermaal met juridische stappen. Vanaf vandaag is in dit museum het fotografische vijfluik Yo Mama's Last Supper van Renee Cox te zien. Hierop is Jezus afgebeeld als naakte zwarte vrouw - Cox zelf - tijdens het Laatste Avondmaal, omringd door twaalf zwarte discipelen. Giuliani noemt het werk 'walgelijk' en antikatholiek.

In 1999 moest de rechter er aan te pas komen om een ruzie tussen de burgemeester en het museum te beslechten. Giuliani vond een schilderij van Chris Ofili van de maagd Maria, opgesierd met olifantenpoep en pornografische plaatjes, zo walgelijk dat hij de subsidie aan het museum in wilde trekken. De rechter draaide dit besluit terug.

Het weerhoudt Giuliani er niet van zijn juristen te laten uitzoeken of de huidige expositie, getiteld 'Committed to the Image: Contemporary Black Photographers', aangepakt kan worden. Een nieuwe werkgroep moet bovendien instellingen die overheidsgeld ontvangen gaan toetsen op hun fatsoenlijkheid.

Giuliani: "Als dit gericht was tegen een andere groep in deze stad, dan zou er meteen geroepen worden om verwijdering van de foto." De actie van Giuliani wordt gesteund door de Katholieke Bond voor Religieuze en Burgerrechten.

De katholiek opgevoede Renee Cox stelt dat zij met haar werk 'legitieme' kritiek levert op de katholieke kerk, onder meer omdat die vrouwen uit het priesterambt weert. "Waarom zou een vrouw geen Christus kunnen zij?" vraagt Cox zich af. "Wij zijn degenen die het leven schenken. De Bijbel zegt dat wij geschapen zijn naar het evenbeeld van God." De op Jamaïca geboren fotografe werkte eerder als modefotografe, en beeldde zichzelf af als een superheldin die discriminatie bestreed. In 1996 maakte ze een foto van een geboeide, naakte zwarte vrouw in de pose van het Vrijheidsbeeld.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad