U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Filmkeuring

Waarschuwing bij schadelijke films en tv- programma's


Pictogram voor grof taalgebruik

Door onze redacteur MARK DUURSMA
AMSTERDAM, 16 FEBR. Alle bioscoopfilms die vanaf 22 februari in Nederland worden uitgebracht, worden voorzien van aanduidingen die informatie geven over 'eventueel schadelijke invloeden' voor kinderen.

Het classificeringssysteem kent zes categorieën met bijbehorende pictogrammen: geweld, seks, angstwekkend materiaal, discriminatie, (hard)drugsgebruik en grof taalgebruik. Ook aanbevolen leeftijden worden vermeld: alle leeftijden, meekijken gewenst met kinderen van zes jaar en jonger, niet voor onder de twaalf en niet voor onder de zestien. Vanaf half maart gelden dezelfde aanduidingen voor tv-programma's, vanaf begin april volgen videofilms, daarna computerspelletjes.

De classificatie voor alle audiovisuele media heet 'Kijkwijzer' en is een initiatief van het NICAM, het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media. Het NICAM, eind 1999 opgericht door de ministeries van OCenW, VWS en Justitie, vervangt de Nederlandse Filmkeuring. Zowel politiek als audiovisuele branche waren al jaren ontevreden over het functioneren van de Filmkeuring, die bioscoopfilms voorzag van leeftijdsaanduidingen. Met een wetswijziging die volgende week ingaat, vervalt de Wet op de Filmvertoningen en verdwijnt de Filmkeuring.

'Kijkwijzer' betreft alle audiovisuele media, en is gebaseerd op zelfregulering door de aanbieders van audiovisuele producties: filmdistributeurs, bioscoopexploitanten, omroepen. Medewerkers uit de branche - codeurs - vullen gedetailleerde vragenlijsten in, waar de leeftijds- en inhoudscategorieën uit voort moeten vloeien. CDA, SGP en SP hebben zich destijds in de Tweede Kamer verzet tegen zelfregulering, zij willen dat de overheid verantwoordelijk blijft voor de keuring. Volgens NICAM-voorzitter Hedy d'Ancona kunnen de aanbieders efficiënter keuren dan de overheid en is hun oordeel betrouwbaar.

Vermelding van de pictogrammen in advertenties, op verpakkings- en promotiemateriaal en voorafgaand aan uitzending op tv is verplicht. Volgens een wijziging in het Wetboek van Strafrecht kan het aanbieden, verstrekken of vertonen van schadelijke films en video's aan kinderen jonger dan zestien jaar worden bestraft met gevangenisstraf van maximaal een jaar.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad