U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Storm van kritiek in Israël op Barak

Barak en Peres in regering-Sharon

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 16 FEBR. In Israël is een storm van kritiek opge stoken tegen premier Ehud Barak, die als minister van Defensie terugkeert in de regering van nationale eenheid onder de komende Likud-premier Ariel Sharon.

Gisteravond aanvaardde Barak, die na zijn grote verkiezingsnederlaag had bekendgemaakt de politiek te verlaten, het aanbod van Sharon om de defensieportefeuille te blijven beheren. Die heeft hij op dit moment ook in handen. "Misschien is het slecht voor me", zei hij gisteravond, "maar het is goed voor Israël. Mijn persoonlijk imago is minder belangrijk. Ik kan wegens de ernst van de veiligheidssituatie niet rustig thuis blijven." Ex-premier Shimon Peres, minister voor Regionale Samenwerking onder Barak, zal Sharon als minister van Buitenlandse Zaken flankeren. Rehavam Ze'evi, van de ultra-nationalistische Nationale Unie en ook kandidaat voor een ministerspost, vroeg zich vanmorgen af wat Sharon ertoe heeft bewogen om Peres, "de samenzweerder van het akkoord van Oslo", in zijn regering op te nemen. Israëlische politici en commentatoren besteden vandaag wel veel aandacht aan de nieuwste koerswending van Barak, maar ze houden zich nauwelijks bezig met de overbekende opportunistische soepelheid van Peres. "Peres gaat op iedere stoel zitten", zei de politieke commentator van radio Israël vanmorgen.

Na zijn enorme nederlaag tegen Sharon zei Barak nog maar tien dagen geleden dat hij zich uit de politiek terugtrok met de optie als lid van de Arbeidspartij in de toekomst terug te keren. "Mijn vrouw Nava en mijn dochters hebben dat verdiend nadat ik 41 jaar het land heb gediend", zei hij bij afscheidsrede tot zijn supporters. Daarna vielen Barak en de zeer geëmotioneerde Nava elkaar in de armen.

Barak wordt vandaag door politici en commentatoren gehekeld als "een grootmeester van onbetrouwbaarheid en ridder van oneer". "Ik schaam me dat ik Barak heb gestemd", bekent vandaag een bekende commentator op de voorpagina van Yediot Ahronot. "Ik schaam me dat ik op iemand gestemd heb wiens woord geen woord is."

In de Arbeidspartij van Barak is gisteravond oproer uitgebroken over de dictatoriale manier waarop hij zichzelf tot minister van Defensie heeft laten benoemen zonder partijgenoten te raadplegen. "Dat gedrag is de reden van zijn nederlaag", viel minister Chaim Ramon gisteren tegen Barak uit. "Het beste dat Barak kan doen is zich aan zijn woord houden en naar huis gaan."

Volgens de Israëlische pers hebben topambtenaren van Barak Europese leiders gebeld om druk op Barak uit te oefenen in de regering-Sharon zitting te nemen, om Sharons avontuurlijke politieke instincten in te tomen. De Britse premier Tony Blair en nog een Europese premier zouden zich voor dit karretje hebben laten spannen.

Vanmorgen heeft ook ex-Likud premier Benjamin Netanyahu via de correspondent van radio Israël in Washington laten weten belangstelling te hebben voor een portefeuille in de regering-Sharon.

Het centrale comité van de Arbeidspartij en Likud moeten nog met de voorgestelde benoemingen en het regeringsprogramma akkoord gaan. Ramon heeft vanmorgen gezegd een alternatieve lijst van ministers aan het centrale comité te zullen voorleggen. Politieke commentatoren menen dat het team Barak-Peres nog voldoende stootkracht en prestige heeft om volgende week hun visie en ministers aan de partij op te leggen.

Zowel Barak als Peres meent dat zij onder Sharon Israël op een redelijke vredeskoers met de Palestijnen kunnen houden. Barak heeft, zo blijkt uit het ontwerp regeringsprogramma, zijn idee-fixe van een totale oplossing van het conflict met de Palestijnen opgegeven. Met Sharon en Peres is hij het nu eens dat het geschil moet worden ontrafeld via langdurige tussenoplossingen.

In het regeringsprogramma wordt niet gerept van de ontmanteling van nederzettingen en de stichting van een Palestijnse staat. De Palestijnen verwerpen deze nieuwe Israëlische benadering. De Palestijnse leider Yasser Arafat staat erop dat de onderhandelingen worden voortgezet op basis van wat begin dit jaar in Taba werd bereikt.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad