U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FeyenoordNet

KNVB

UEFA


Leonardo beboet om paspoort

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 FEBR. De Braziliaanse voetballer Leonardo de Vitor Santiago, die beschikte over een vals Portugees paspoort, moet vijfduizend gulden boete betalen en veertig uur dienstverlening verrichten. De 17-jarige speler van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord is dat in een schikking overeengekomen met het openbaar ministerie. Feyenoord is volgens het OM niet betrokken bij de levering van het paspoort.

Leonardo speelde begin december tegen Ajax zijn laatste wedstrijd in het eerste elftal van Feyenoord. Op dat moment liep er al een vooronderzoek van het OM naar de echtheid van zijn paspoort. Nu gebleken is dat Leonardo geen Portugees is, kan hij pas weer spelen als hij beschikt over een tewerkstellingsvergunning. Spelers van buiten de Europese Unie moeten meerderjarig zijn om een dergelijke vergunning te krijgen. Leonardo mag in ieder geval tot 9 maart, de dag dat hij achttien wordt, niet voor Feyenoord uitkomen.

Feyenoord heeft al twee maanden geleden een verzoek voor een verblijfs- en tewerkstellingsvergunning bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst en Arbeidsvoorziening ingediend. Mr. B. van Eijck, de raadsman van Leonardo, gaat ervan uit dat Arbeidsvoorziening de formaliteiten nu zo snel mogelijk afwikkelt. Voor het beoordelen van een aanvraag staat een termijn van twee tot zes weken.

Uit een inmiddels afgerond onderzoek van de Arbeidsinspectie regio Zuid- West is gebleken dat het valse paspoort van Leonardo in maart 1998 uit het consulaat-generaal van Portugal in het Zwitserse Zürich is ontvreemd. Het document is door twee Nederlanders aan de voetballer geleverd. Deze zullen waarschijnlijk nog voor de politierechter moeten verschijnen.

Leonardo is akkoord gegaan met de voor minderjarigen maximale geldboete van vijfduizend gulden en dienstverlening. Daarmee voorkomt de Braziliaan verdere strafvervolging. Het OM onderzoekt nog in hoeverre Feyenoord schuldig kan worden bevonden aan het willens en wetens opstellen van Leonardo in de wedstrijd tegen Ajax. De club kan een maximale geldboete van honderdduizend gulden worden opgelegd voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen.


Zie ook:

Vals paspoort van Leonardo blijkt gestolen (1 februari 2001)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad