U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Hartzeer

Maarten Huygen
Wat de BSE-crisis zoal niet vermag: plotseling krijgen we slachthuizen van binnen te zien. Een schot door het hoofd, stuiptrekkende koeien en paarden, leegbloeden en daarna villen en in stukken snijden. Vleesafvalbergen van witte besmeurde ingewanden en lillende donkerrode organen. De vleesindustrie opent haar deuren: "Hier is niets aan de hand".

Drie jaar geleden vond deze krant geen enkele slachterij bereid tot een fotoreportage. Na lang aanhouden liet alleen een diervriendelijke slachterij van De Groene Weg een fotograaf toe. Maar toen de reportage in de krant verscheen, belden en schreven geschrokken lezers die waarschijnlijk dachten dat een biefstuk gewoon in het plastic groeit. Die illusie heeft niemand meer. Iedereen weet nu: vlees komt van dieren die ook ziek kunnen zijn.

Het nieuwsgierige nachtprogramma De Achtste Dag volgde een paardenslachter die dol op paarden is. Oude paarden, zieke paarden, ponies die een schot door het hoofd kregen en daarna leegbloedden. Hij vond het een humaan einde voor een ziek of oud paard. Ik had willen weten in welke plaats het was. Normaal is De Achtste Dag, de leerschool van Frans Bromet, sterk in details. Een andere reporter volgde een dikke koe lopend uit de veewagen tot en met de kogelbiefstuk in de malende mond van een eenzame eter. "Heerlijk", zei die. Goed idee. Eerder had Zembla in een bloederig geïllustreerd onderzoek alle lekken in de anti-BSE-maatregelen laten zien. De overheid stelt wel gerust maar weet het zelf ook niet. Zelfs een biefstuk kan mogelijk BSE bevatten, zei patholoog G. Jansen, die in Nederland de hersenen van geslachte koeien op BSE inspecteert. Door het schot door de kop tijdens de slacht kunnen stukjes van de hersenen in de bloedbaan en in het spiervlees terecht komen, want het hart blijft dan nog een paar slagen pompen.

Met een krijtje op een bord tekende A. Osterhaus de overgebleven verspreidingsmogelijkheden, via het grondwater rond gedumpte kadavers, bij frauduleus verwerkte koeien, bij slecht verwerkt slachtafval van zieke koeien. Het ergste is al gebeurd vóór de recente maatregelen. Nederlandse zieke koeien die waren doorgelaten zonder hersenkeuring, Britse en Duitse importkoeien. Osterhaus was minder geruststellend dan in andere programma's. Het worst case scenario waar hij bang voor was, komt nu uit, zei hij. In het ergste geval vallen in Nederland na een lange incubatietijd tussen de 5000 en 15.000 doden. Dat is maximaal 1 promille van de bevolking, een stevig risico.

Het grondige Zembla was een domper na Andere Tijden die de blije beelden van de verloving van Beatrix en Claus had opgespoord samen met de dagboekaantekeningen van een zenuwachtige premier Cals die door de koningin overal buiten werd gehouden en voor voldongen feiten werd gesteld. De fractieleiders die het huwelijk moesten goedkeuren, werden nog veel later ingelicht. Details zijn te vinden in www.anderetijden.nl.

Wat overheerste was de uitzinnige, niet meer te stoppen verliefdheid van Beatrix in die tijd. "Beatrix spatte van het scherm af", zei presentator Hans Goedkoop. Haar handen waren voortdurend op de schoot van Prins Claus. In die zin was de persconferentie ondanks alle repetities en programmering zeldzaam open. Zulke onbevangen liefde zie je niet meer in deze tijd van " emoties tonen". De liefdesverklaringen in Love Letters zijn vals theater, vergeleken bij de veulensprongen van Beatrix toen.

Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst lieten zich niet gaan tijdens de perspresentatie van hun verloving. Het leek allemaal erg verstandig, de relatie loopt al langer. De meesten hebben ruim ervaring voor ze een huwelijkspartner kiezen. De overgave in The Sound of Music heeft plaats gemaakt voor het angstvallige "Ik ben bang om weer gekwetst te worden" van Sex in the City. Hoe moet het met de carrières? Geen illusie. In liefde en vlees zijn wij wijzer. "Hartzeer", zei de slachter voor hij het volgende paard doodschoot.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad