U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Davis Cup

KNLTB


Verrassende zege Oranje op Davis-Cuphouder Spanje

Door onze redacteur KOEN GREVEN
EINDHOVEN, 11 FEBR. De Nederlandse Davis-Cupploeg heeft verrassend de kwartfinales bereikt ten koste van titelhouder Spanje. In het Eindhovense Indoor-Sportcentrum kwamen de tennissers van captain Tjerk Bogtstra zaterdag na winst in het dubbel op een beslissende 3-0 voorsprong. Begin april speelt Nederland in de Brabant Hallen in Den Bosch tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Roemenië.

Paul Haarhuis en Sjeng Schalken wisten zaterdag voor een kleine vijfduizend toeschouwers de Spanjaarden de nekslag toe te brengen. Het Nederlandse duo versloeg Alex Corretja en Juan Balcells in een enerverende partij van twee uur en vijftig minuten in vier sets: 4-6, 6-3, 7-6 en 7-6. Vrijdag hadden de debuterende Raemon Sluiter (tegen Juan Carlos Ferrero) en Sjeng Schalken (tegen Carlos Moya) Nederland al verrassend op een 2-0 voorsprong gebracht.

Nadat Corretja zaterdag de bal op het derde matchpoint voor Nederland uitsloeg, viel de Nederlandse ploeg inclusief de geblesseerde Richard Krajicek elkaar van pure vreugde in de armen. Bogtstra, die in november op aandringen van de spelersgroep Michiel Schapers verving, sprak van ,,een belangrijke overwinning voor het Nederlandse tennis''. ,,Dit was prachtig. Fantastisch om dit mee te maken. Als Richard Krajicek er weer bij is kunnen we van veel landen winnen'', zei Bogtstra.

Ook Haarhuis was zeer ingenomen met de zege. Bij een nederlaag tegen Spanje zou hij definitief een punt achter zijn loopbaan hebben gezet. ,,Een goed resultaat in de Davis Cup ontbreekt nog in mijn carrière. Dit was één van de mooiste overwinningen van Nederland ooit. Het zou prachtig zijn als we de halve finale kunnen halen.''

Vandaag staan in Eindhoven nog de twee resterende enkelspelen op het programma. Jan Siemerink speelt de eerste partij tegen Juan Balcells en daarna komt Raemon Sluiter op de baan tegen Carlos Moya. De resultaten zijn echter louter nog voor de statistieken van belang.

In 1995 haalde Nederland voor het laatst de kwartfinales van de Davis Cup. Toen werd in de Utrechtse Jaarbeurs kansloos verloren van Duitsland dat destijds nog beschikte over Boris Becker en Michael Stich. In de kwartfinales kan Nederland waarschijnlijk weer een beroep doen op Krajicek die tegen Spanje door een elleboogblessure moest afzeggen.

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad