U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Staking Tsjechische tv beëindigd

PRAAG, 12 FEBR. De staking bij de nieuwsdienst van de Tsjechische televisie (CT) is voorbij. Het Tsjechische parlement benoemde vrijdag een nieuwe directeur, Jirí Balvin. Die ontsloeg twee omstreden functionarissen. Daarop maakten de tv-journalisten zaterdag een eind aan hun staking, die zes weken heeft geduurd.

Het conflict bij de CT begon eind december, toen de Televisieraad - een raad van bestuur - Jirí Hodac tot algemeen directeur van de televisie benoemde. De journalisten van de nieuwsdienst kwamen daartegen in opstand met het argument dat Hodac politiek bevooroordeeld was ten gunste van de oppositionele Burger-Democratische Partij (ODS) van Václav Klaus. Ze gingen in staking en bezetten de nieuwsstudio's van de Tsjechische televisie.

Onder druk van de gebeurtenissen - elke dag vonden in Praag demonstraties plaats ten gunste van de stakers - bezweek Hodac: hij kwam met uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht en trad op 12 januari af. De twee omstreden benoemingen van Vera Valterová tot en van Jana Bobosíková tot hoofdredacteur van het journaal - bleven echter van kracht, reden voor de journalisten om hun actie voort te zetten. Het parlement ontsloeg vervolgens de Televisieraad en bepaalde dat die voortaan niet meer uitsluitend uit vertegenwoordigers van politieke partijen mag bestaan, maar moet worden aangevuld met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

De benoeming van Jirí Balvin en zijn besluit om Valterová en Bobosíková te ontslaan hebben de kou uit de lucht gehaald. Sinds zaterdag zijn de opschriften ‘Staking' van het televisiescherm verdwenen en wordt bij de journaalredactie weer normaal gewerkt. Het besluit van Bobosíková om alle actievoerders te ontslaan, is teruggedraaid. Het parlement moet nu een nieuwe Televisieraad aanwijzen.

De politieke gevolgen van de staking zijn evenwel nog allerminst verdwenen. De crisis bij de CT heeft de aandacht gevestigd op de bij de meeste Tsjechen impopulaire afspraak van de regerende sociaal-democraten met de formeel oppositionele ODS. Op grond van dat ‘oppositieakkoord' steunt de ODS de sociaal-democratische minderheidsregering, in ruil voor veel invloed op het regeringsbeleid en zeggenschap bij de benoeming van prominente functionarissen. De benoeming van Jirí Hodac tot CT-directeur was eind december het gevolg van die afspraak. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad