U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
US Navy

USS Greeneville

US Pacific Fleet Submarine Force

Japanse premier


Nog negen opvarenden vermist

VS onderzoekt ongeluk met duikboot

HONOLULU, 11 FEBR. De Amerikaanse marine is een onderzoek begonnen naar de toedracht van de botsing tussen de Amerikaanse onderzeeër Greenville en een Japans opleidingsschip, vrijdag voor Hawaii.

De onderzeeër oefende met het snel naar de oppervlakte komen, en ramde daarbij het opleidingsschip Ehime Maru van de Japanse hogeschool voor de visserij. Dat had 35 mensen aan boord, onder wie dertien jonge studenten. Negen opvarenden van het gezonken Japanse schip worden nog vermist. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze nog levend worden gevonden.

De 740 ton metende Ehime Maru was op een reis van 2,5 maand om te trainen voor het vissen op haai, tonijn en zwaardvis. Het schip verdween in twee minuten in de golven. De vermisten waren vermoedelijk benedendeks toen het ongeluk gebeurde en zijn waarschijnlijk met het schip ten onder gegaan. Japan heeft Washington een verklaring gevraagd voor het ongeluk.

De VS hebben hun verontschuldigingen aangeboden en een onderzoek aangekondigd. De commandant van de onderzeeër mag zijn functie voorlopig niet uitoefenen, hangende het onderzoek naar de oorzaak van de ramp, aldus het persbureau Kyodo.

De Amerikaanse president Bush heeft zijn spijt betuigd en condoleances aangeboden. Japan ziet in de Amerikaanse excuses een schuldbekentenis.

Het ongeluk in de Stille Zuidzee komt in een tijd waarin er weer hoog opgelopen spanningen zijn tussen Japan en de VS over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het Japanse eiland Okinawa. (AFP/RTR/ANP)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad