U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Interview Peter van Walsum (Zaterdags Bijvoegsel)


Ex-ambassadeur over VN-post:

'Kok, Van Aartsen en Pronk faalden'

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
DEN HAAG, 10 FEBR.De Nederlandse regering heeft eind vorig jaar "totaal amateuristisch" opgetreden tijdens de - mislukte - campagne om minister Pronk benoemd te krijgen tot vluchtelingenchef van de Verenigde Naties.

Dit zegt oud-VN-ambassadeur Peter van Walsum vandaag in een interview met deze krant. Premier Kok en de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Pronk (VROM) hebben niet willen luisteren naar ambtelijke waarschuwingen voor bezwaren van Japan tegen Pronk, aldus Van Walsum. Hij spreekt voor het eerst publiekelijk over de benoeming van oud- premier Lubbers tot UNHCR-topman en de mislukte kandidatuur van Pronk. Niet de diplomatie, maar de politiek heeft gefaald, oftewel Kok, Van Aartsen en Pronk, zegt Van Walsum. "Natuurlijk was het bezopen zoals het ging. Het is een blunder dat ze onze waarschuwing niet serieus hebben genomen en geloofden dat ze aan het fiksen waren. En nog erger is dat ze daarna de media ons de schuld laten geven", zegt de oud- ambassadeur, die vorige maand met pensioen is gegaan. "Wij moesten deze zaak aan de politiek overlaten. Ik heb premier Kok begin september tijdens de Millennium Top om bevestiging gevraagd of onze afzijdigheid inderdaad de bedoeling was. Dat bevestigde hij."

Twee weken later kreeg Van Walsum te horen dat Japan bezwaar had tegen Pronk. , ,Op 19 september bereikte ons in New York via een hoge Japanse ambtenaar het bericht dat men in Tokio van mening was dat Nederland zeker aan de beurt was voor de UNHCR-post, maar dat Japan Pronk niet kon steunen. Waarom, was niet duidelijk. Van Japanse zijde vroeg men of Nederland niemand anders beschikbaar had. Ik heb dit onmiddellijk telefonisch doorgegeven aan minister Van Aartsen en zes dagen later tijdens diens bezoek aan New York ook aan Pronk zelf. Van Aartsen gaf toen geen opdracht tot een actieve rol. En Pronk bleek er niet erg van onder de indruk", zegt Van Walsum. "Later kreeg ik onder anderen van Pronk te horen dat Kok een bericht van zijn Japanse collega had ontvangen waarin deze verklaarde dat Japan geen bezwaar had tegen Pronk. Het heeft mij verbaasd dat Kok, Van Aartsen en Pronk dit bericht van premier Mori zonder meer als het verlossende woord hebben beschouwd. Ik vind het nogal dom om zoiets voor zoete koek aan te nemen. Er zijn in de wereld niet veel premiers, laat staan Japanse, die de premier van een bevriend land openlijk zullen zeggen dat zij bezwaren hebben tegen een minister uit diens kabinet."

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad