U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Davis Cup

KNLTB


Stunt Sluiter inspireert Nederlands tennisteam

Door onze redacteur KOEN GREVEN
EINDHOVEN, 10 FEBR. Wat niemand vooraf voor mogelijk had gehouden, gebeurde gisteren in het Indoor- Sportcentrum in Eindhoven. De Nederlandse tennissers sloten de eerste dag van de Davis-Cupontmoeting tegen titelverdediger Spanje af met een verrassende 2-0 voorsprong. "We wisten dat Nederland goed was, maar dit hadden we toch niet verwacht", sprak de Spaanse captain Jordi Arrese na afloop verbaasd.

De Spanjaarden hadden afgelopen donderdag ook al vol verbazing de loting van de Davis-Cupwedstrijd gadegeslagen. Terwijl ze er zeker van waren dat Jan Siemerink als vervanger van de geblesseerde Richard Krajicek zou spelen, toverde de Nederlandse captain plots de naam van Raemon Sluiter te voorschijn. De omstreden keuze van Bogtstra leverde hem nog voordat er één bal was geslagen al van verschillende kanten kritiek op. Zo zei voormalig bondscoach Stanley Franker voor de televisiecamera de beslissing onbegrijpelijk te vinden.

Na zo'n drie uur en veertig minuten tennis moesten de criticasters gisteren echter hun mening grondig herzien. In een boeiend gevecht versloeg de 22-jarige Nederlandse debutant Sluiter de Spaanse kopman Juan Carlos Ferrero in vijf sets: 6-7, 7-6, 3-6, 7-6 en 6-4. Na het laatste punt balden Sluiter en Bogtstra gezamenlijk hun vuisten om de sensationele overwinning te vieren. Voor beiden hun eerste overwinning in de Davis-Cup. Van de tribunes kletterden oranje balletjes op de supersnelle baan. "Dit is de mooiste triomf uit mijn loopbaan", zei Sluiter die net buiten de eerste honderd van de wereldranglijst staat.

Ferrero, die vorig jaar bij zijn debuut in de Davis-Cup Spanje met vijf overwinningen aan de beker hielp, droop aangeslagen af. "Dit was dus de andere kant van de Davis-Cupmedaille", zei de nummer twaalf van de wereld even later in de catacomben van de Eindhovense hal. "Ik ben moe en zwaar teleurgesteld. Ik wist niet wat er met me gebeurde."

Bogtstra, die ruim vijf en een half jaar coach was van Siemerink, had tijdens de trainingen eerder deze week het gevoel gekregen dat Sluiter in staat zou kunnen zijn om voor "een stuntje" te zorgen. "Met de steun van de toeschouwers kan hij boven zichzelf uitstijgen", zei Bogtstra twee dagen voor het duel. Sluiter, die een paar weken geleden in de eerste ronde van de Australian Open kansloos verloor van de Zwitser Michel Kratochvil, haalde gisteren tegen Ferrero het beste uit zichzelf naar boven. Met een enorme vechtlust en energie streed Sluiter voor iedere punt. Het strijdplan was simpel: de rally's zo kort mogelijk houden.

De Nederlander zette de toon door direct in de eerste game de opslag van Ferrero te breken. Maar de Spanjaard wist zich terug te knokken en pakte uiteindelijk in de tiebreak de eerste set. De tweede set ging na wederom een tiebreak na Sluiter, waarna in de derde set de ondergang voor Sluiter dreigde. Ferrero liep weg naar 6-3, maar moest de vierde set toch weer na een tiebreak aan Sluiter laten.

In de beslissende vijfde set liep Ferrero snel naar een 4-1 voorsprong en niets leek de logische eerste zege van de Spanjaarden nog in de weg te staan. Maar Sluiter pompte zichzelf nog één keer op. Hij keek naar de bank. Naar Krajicek, naar Haarhuis, naar Bogtstra. De captain riep wat hij het hele duel al had geroepen: 'je wint hem in vijf sets'. En Sluiter won hem in vijf sets. Grijnzend noemde Krajicek de geslaagde gok van Bogstra een staaltje blufpoker , ,dat alleen Johan Cruijff had kunnen verzinnen". Volgens de intens meelevende Krajicek betekende de stunt van Sluiter een enorme stimulans in zijn carrière. "Want Raemon miste tot vandaag dat beetje extra om een grote wedstrijd te winnen, terwijl hij in staat is de top-50 te bereiken."

Het fraaie optreden van Sluiter moest kopman Sjeng Schalken aantreden tegen Carlos Moya. Geïnspireerd door het optreden van zijn ploeggenoot speelde Schalken één van zijn beste partijen ooit. Bijna foutloos speelde hij de verbouwereerde Moya van de baan in slechts drie sets: 6-4, 7-5 en 6-4. Schalken, die net als Sluiter die dit jaar nog op geen aansprekende resultaten had behaald, was vooral verrast door manier waarop hij won. "Dit was redelijk comfortabel", zei Schalken met een glimmende Bogtstra naast zich. "Dit geeft een heerlijk gevoel."

Zeker na de afmelding van de geblesseerde kopman Krajicek overheerste de scepsis over het duel met Spanje. Maar als Nederland vanmiddag de dubbel wint, is het zelfs al na twee dagen verzekerd van een plaats in de kwartfinales. Paul Haarhuis treedt daarin samen met hoogstwaarschijnlijk Schalken aan tegen het koppel Alex Corretja en Juan Balcells. Maar Bogtstra wilde ondanks de 2-0 voorsprong niets van euforie weten. "We gaan gezellig eten, goed slapen en dan weer trainen voor het dubbelspel. Maar ik vind helemaal niet dat wij daarin favoriet zijn." Arrese: "Ik geef ons vijftig procent kans in de dubbel. Maar zelfs dan is onze ademhaling nauwelijks hoorbaar."

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad