U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Hell's Angels

Dossier IRT


Angels op hun plaats


ZEVENTIEN JAAR heeft het moeten duren. Afgelopen donderdag heeft de Amsterdamse politie dan toch in vol ornaat een bezoek gebracht aan het clubhuis van de hoofdstedelijke Hell's Angels. Ruim anderhalf decennium wisten de 'vrije jongens aan de rand van de samenleving' zich aan de voet van de Bijlmerbajes min of meer onbespied.

De recherche koesterde wel verdenkingen dat Hell's Angels zich schuldig maakten aan hand- en spandiensten voor wapenhandelaren, drugsdealers en souteneurs. Maar een inval in het clubhuis durfde de politie niet aan, uit angst er niets te vinden en zo strafrechtelijk met lege handen te staan.

Eergisteren heeft het hoofdstedelijke korps deze schroom afgelegd. Gelet op het maatschappelijke klimaat in Amsterdam was het de hoogste tijd. Vorig jaar hadden leden van de motorclub een aantal malen onbeschaamd de grenzen van het oorbare overschreden. Het meest in het oog sprong de wijze waarop Hell's Angels vorig najaar de begrafenis organiseerden van hun, vermoedelijk door criminele concurrenten, geliquideerde kompaan Sam Klepper. Uit overwegingen van opportuniteit legde de politie de gemotoriseerde stoet naar het kerkhof niets in de weg. De aanblik was potsierlijk, zeker toen Hell's Angels voor het hoofdbureau van politie vuurwerk ontstaken.

Deze 'afweging' van de korpsleiding viel in verkeerde aarde. Want wie was er nu de baas? De politie kennelijk niet. Toen een tiental Hell's Angels eind vorig jaar ook nog eens gewelddadig verhaal kwam halen bij twee televisiepresentatoren leek het hek echt van de dam. Alleen al terwille van haar eigen geloofwaardigheid kon de politie de Hell's Angels niet langer ongemoeid laten.

De inval donderdag is het resultaat. De huiszoeking doet denken aan een frase uit de film Casablanca waar de lokale politiechef op elk justitieel probleem reageert met het bevel 'round up the usual suspects'. De recherche heeft te weinig gevonden om de negen arrestanten, die bij de actie zijn gemaakt, langer dan een etmaal vast te houden. Behalve voor een machinepistool beschikten de verdachten over vergunningen voor de gevonden wapens.

HELL'S ANGELS met een wapenvergunning? Het verstand van een fatsoenlijk mens staat erbij stil. Toch hoeft de operatie van donderdag niet zinloos te zijn. Volgens de korpsleiding was ze geen voorbode van een breed onderzoek naar de vraag of de Angels een 'criminele vereniging' vormen die derhalve, net als in Duitsland, verboden moet worden. De huiszoeking zou een routinezaak zijn geweest: onderdeel van het beleid wapennesten waar dan ook te 'verstoren', aldus commissaris Van Riessen. Deze formulering is vermoedelijk een poging vooral geen juridische fouten te maken. Met de vondst van dat ene machinepistool is de verdenking van verboden wapenbezit redelijkerwijs al voldoende gebleken. Hoger moet de politie niet van de toren blazen. Sinds de affaire-Klepper staat er immers meer op het spel.

Dat de arrestanten inmiddels weer in vrijheid zijn gesteld, is daarom niet het voornaamste aspect van het politiële optreden. Belangrijker is dat ook Hell's Angels zich niet buiten de wet mogen wanen. Er wordt weer op hen gelet. Over negen dagen bespreekt de Amsterdamse 'driehoek', die met burgemeester Cohen en hoofdofficier van justitie De Wit nu voor tweederde is ververst, de inval in het clubhuis. Als daarbij meer strafrechtelijke feiten naar voren komen dan tot nu toe bekend, is nader optreden tegen het clubhuis geboden. Zo niet, dan biedt de wet mogelijkheden de Hell's Angels dermate in beweging te houden dat ze minder tijd hebben voor onwettige bezigheden.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad