U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rotterdam 2001

'Van Meggelen bijna tot de grond toe afgebroken'


Bestuursvoorzitter Paul Nouwen van Rotterdam Culturele Hoofdstad slaagde er niet in zijn intendant Bert van Meggelen te ontslaan. Hij verkeek zich op de Rotterdamse politiek.

Door onze redacteur JAN GERRITSEN

ROTTERDAM, 9 FEBR. Op 26 januari opende 'Rotterdam Culturele Hoofdstad' met een bonte show in de Doelen. Voorzitter Paul Nouwen van de gelijknamige stichting heette de gasten, onder wie koningin Beatrix, welkom. In zijn korte rede noemde Nouwen niet de naam van Bert van Meggelen, de intendant van Culturele Hoofdstad en bedenker van het thema van de manifestatie, 'Rotterdam is vele steden'. Van Meggelen zat in de zaal, op een weinig prominente plaats. Voor veel toeschouwers en sommige verslaggevers was dit de duidelijkste aanwijzing dat de man die twee jaar hard had gewerkt en dat met een zware inzinking (burn out) had moeten bekopen, naar het tweede plan was verwezen. Nouwens aanpak is te zien als een hoogtepunt in een al maanden durende bijna byzantijnse machtsstrijd waarbij Van Meggelen 'bijna tot de grond toe werd afgebroken', aldus een gemeenteraadslid dat anoniem wil blijven. Inzet van het conflict was wie de 'beelddrager' van de manifestatie Culturele Hoofdstad zou worden - Paul Nouwen, bestuursvoorzitter van stichting Rotterdam 2001 (ex-ANWB-voorzitter) of Bert van Meggelen, 'niet de beste manager, maar een creatieve baron von Münchhausen', zoals een Rotterdamse uitgever hem typeert.

Half november vertrok Van Meggelen met ziekteverlof. Daarna kwam het al maanden sluimerende conflict tussen hem en Nouwen tot uitbarsting. Eerst zegt zakelijk directeur Han de Bruijne het vertrouwen in Van Meggelen op. Hoewel er nieuwe werkafspraken worden gemaakt, geeft het stichtingsbestuur een persbericht uit waarin staat dat Van Meggelen niet terugkomt. Vervolgens laat De Bruijne weten dat hij zal opstappen als Van Meggelen toch terugkomt.

Begin januari keert Van Meggelen terug om zijn werk geleidelijk aan te hervatten. Nouwen verbiedt hem met de pers te spreken. Over de nieuwe rol van Van Meggelen zoals hij zelf in november had aangeboden is dan nog steeds geen overeenstemming. Nouwen blijft bij zijn eis dat Van Meggelen het best ontslagen of anders 'op afstand' moest worden geplaatst, dat wil zeggen in een ander kantoor. Dat het niet tot een ontslag is gekomen van Van Meggelen, komt omdat de Rotterdamse politiek achter de intendant is gaan staan. Zo wees kunstwethouder Hans Kombrink erop dat Van Meggelen door de gemeente was aangesteld (tot oktober 2002) en alleen door de gemeente kan worden ontslagen.

Burgemeester Ivo Opstelten, die in zijn nieuwjaarsspeech Van Meggelens concept voor Rotterdam Culturele Hoofdstad 'met overtuiging het beste' vond, hakte de knoop uiteindelijk door. Hij dwong het dagelijks bestuur van de stichting afgelopen dinsdagavond in te stemmen met het compromis dat voor Van Meggelen aanvaardbaar was: hij blijft intendant, die de kwaliteit van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad intern en extern blijft bewaken. Vanuit een ander kantoor, dat wel.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad