U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Britannica.com: Portret Kohl

Bundestag

CDU


Schikking van drie ton

Strafzaak tegen Kohl wordt gestopt


BONN, 9 FEBR. De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl wordt niet vervolgd voor zijn aandeel in de zwart-geldaffaire in zijn partij, de CDU, als hij een boete van 300.000 mark (340.000 gulden) betaalt.

Dit schikkingsvoorstel heeft justitie in Bonn gisteren bekendgemaakt. Volgens een van zijn advocaten zal Kohl het voorstel accepteren. Als vervolgens ook de rechtbank in Bonn er haar fiat aan geeft, wordt de strafzaak geseponeerd en krijgt Kohl geen strafblad, ofschoon vaststaat dat hij illegaal geld voor zijn partij aannam.

Justitie onderzoekt de rol van Kohl in de zwart-geldaffaire sinds januari vorig jaar toen de zaak aan het licht kwam. De kwestie stortte de CDU in een personele en politieke crisis die zij nog niet te boven is. Kohl heeft toegegeven dat hij ten tijde van zijn kanselierschap, dat hij combineerde met het voorzitterschap van de christen-democratische CDU, van derden geld heeft gekregen dat buiten de boekhouding van de partij werd gehouden. Kohl heeft nooit willen zeggen van wie hij het afkomstig was, omdat hij de gevers zou hebben beloofd hun namen niet te noemen. Zijn partij gebruikte het geld onder meer voor recrutering en opleiding van kader in Oost-Duitsland en voor verkiezingscampagnes.

De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, legde de CDU vorig jaar een boete op wegens de illegale wijze waarop de partij een deel van haar activiteiten financierde. Bondsdagpresident Thierse zei toen dat via Kohls anonieme gevers 2,2 miljoen mark in de CDU-kas was gevloeid. Volgens justitie is komen vast te staan dat het in de jaren 1995 tot 1998 om in totaal 1,07 miljoen mark ging. De rest van de illegale giften zou zijn verjaard.

In het aanbod om de zaak te schikken heeft justitie meegewogen dat Kohl het geld niet in eigen zak heeft gestoken en dat hij zich vorig jaar heeft ingespannen om mee te betalen aan de boete die de CDU kreeg. Na een inzamelingsactie schonk Kohl afgelopen jaar samen met zijn vrouw 700.000 mark aan de CDU. Opgeteld bij de boete van 300.000 mark die justitie gisteren voorstelde, komt Kohls totale geldstraf dan uit op het bedrag dat justitie aan illegale donaties via de ex-bondskanselier bewezen en niet-verjaard acht.

SPD en Groenen, die na Kohls verkiezingsnederlaag in 1998 de regering vormen, lieten gisteren weten dat ze Kohl opnieuw willen horen voor de parlementaire onderzoekscommissie die de zwartgeld-affaire onderzoekt. Ze voerden aan dat Kohl zich na een sepot niet meer kan beroepen op zwijgrecht wegens lopend justitieel onderzoek.

Juristen wijzen er echter op dat een sepot nog niet betekent dat Kohl zijn anonieme gevers moet onthullen, omdat hij ook als lid van de Bondsdag het recht heeft om te zwijgen over vertrouwelijke zaken. De voorzitter van de onderzoekscommissie liet onlangs weten dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de regering-Kohl met de illegale partijgiften is omgekocht.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad