U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van VWS

Department of Health

Alder Hey Hospital


'Organen niet terug in lijken'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 FEBR. Duizenden organen die bij sectie van overledenen uit hun lichaam zijn genomen, worden in Nederland niet voor de begrafenis in het lijk teruggestopt.

Daarbij wordt de nabestaanden niet expliciet gezegd dat zij een incompleet lijk begraven of cremeren. In academische ziekenhuizen worden de organen en weefsels soms jaren op sterk water in potten bewaard in verzamelingen voor wetenschap of onderwijs. Dat gebeurt zonder expliciete toestemming van de nabestaanden.

Dit zegt patholoog R.Veldhuizen van het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Veldhuizen is een directe collega van de patholoog D. van Velzen die in Groot-Brittannië onder vuur ligt wegens een in zes jaar tijd opgebouwde verzameling van circa 800 potten met organen en weefsel van overleden kinderen.

Veldhuizen deed zijn uitlatingen vanmorgen in de Volkskrant ter verdediging van zijn collega Van Velzen. "Ik wil aan de kaak stellen dat in Nederland dezelfde dingen gebeuren als in Engeland", zegt Veldhuizen.

Het enige verschil is, zegt hij, dat er in het Liverpoolse Alder Hey Hospital, waar Van Velzen werkte, een achterstand bestond waardoor de organen jaren werden bewaard in plaats van de weken of maanden die voor een gewone sectie nodig zijn.

Patholoog Veldhuizen weigerde vanmorgen verdere toelichting. Veldhuizen gaat uit van de lezing die Van Velzen geeft over de in Liverpool ontstane verzameling. Volgens Van Velzen was er door gebrek aan personeel en geld een grote achterstand in de normale diagnostische obducties. Maar een rapport over Van Velzens ziekenhuis dat vorige week aan het Britse parlement is uitgebracht houdt het er op dat de verzameling "onnodig groot, illegaal en onethisch" was, "schijnbaar (bedoeld) voor onderzoeksdoeleinden, terwijl het waarschijnlijk was dat het meeste van het materiaal nooit voor onderzoek zou worden gebruikt".

De Inspectie voor de Volksgezondheid is twee weken geleden een onderzoek in Nederland begonnen naar de voorlichting aan nabestaanden bij sectie en het al of niet langdurig bewaren van organen en weefsel. Het rapport wordt waarschijnlijk volgende week afgerond. Het ministerie weet niet, zegt een woordvoerder, hoeveel secties er in Nederland jaarlijks op overledenen worden uitgevoerd, hoeveel organen en weefsels daarbij worden uitgenomen en hoeveel daarvan er voor onderzoek en onderwijs langdurig worden bewaard.

Woordvoerder R. Verhagen van het Academisch Ziekenhuis in Groningen bestrijdt het verhaal van Veldhuizen over het langdurig bewaren van organen in de academische ziekenhuizen. "Er zijn bij ons geen potten met organen van mensen die de afgelopen jaren zijn overleden. De potten die er zijn behoren tot de museale collectie en zijn ouder dan 30 of 40 jaar."

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad