U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie LNV: Mestloket

Landbouwbeleid Europese Unie


Helft Kamer tegen nieuwe mestwet

Brinkhorst in conflict met VVD

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 FEBR. Tussen de VVD-fractie in de Tweede Kamer en minister Brinkhorst (Landbouw, D66) is een scherp conflict ontstaan over de nieuwe meststoffenwet, die bepaalt hoeveel mest boeren na 2002 mogen uitrijden.

VVD, CDA, ChristenUnie en SGP weigeren in te stemmen met de nieuwe wet. Brinkhorst dreigt een aanpassing door een Kamermeerderheid niet te accepteren. Nu is precies de helft van de Tweede Kamer voor aanpassing van de wet. Volgens de minister dreigt "een onwerkbare situatie" te ontstaan. "U kúnt mij zo niet naar Brussel sturen", hield hij de Kamer gisteren bij herhaling voor. Zijn partijgenoot Ter Veer zei dat D66 het verzet van de VVD opvat als "een levensgroot politiek probleem voor het kabinet en de coalitie".

De Europese Commissie besluit binnenkort over een verzoek van Nederland versoepelde normen te mogen hanteren voor de hoeveelheid milieuvervuilende meststoffen die per hectare grasland mogen worden uitgereden. Volgens Brinkhorst maakt dat verzoek geen enkele kans als de wet in Nederland geen duidelijke scherpe normen vastlegt voor een aantal jaren. Europees commissaris M. Wallström drong daar deze week nog op aan in een brief aan de regering.

VVD en CDA willen echter dat in de nieuwe meststoffenwet nu al expliciet rekening wordt gehouden met een versoepeling van de normen vanaf 2003, als zou blijken dat het mestoverschot kleiner is dan waar de normen van uitgaan. Deskundigen houden daar rekening mee. Precies de helft van de Kamer vindt dat Brinkhorst de Europese Commissie zou moeten overtuigen van de redelijkheid daarvan.

Als handreiking aan de Kamer verzekerde Brinkhorst dat ook hij bereid is meer mestafzet toe te laten in 2003 als een evaluatie in 2002 daar aanleiding toe geeft. "Dan wijzigen we de wet", bood hij aan. CDA en VVD vrezen evenwel dat de wet dan niet op tijd, dus vóór 2003, kan worden gewijzigd. Zij willen daarom een bepaling in de wet dat een KB of een aanvullende regeling voldoende zijn om soepelere normen te laten gelden.

Nederland blijft al jaren in gebreke bij het nakomen van de Europese regels voor het terugbrengen van het mestoverschot. De Commissie heeft een procedure aangespannen voor het Europese Hof in Straatsburg. De voorganger van Brinkhorst op het ministerie van Landbouw, Apotheker, trad af omdat hij geen steun vond binnen het kabinet voor zijn mestplan. Brinkhorst kreeg tot nu toe wel steun voor zijn aanpak. De Kamer bleek ook gisteren wel te staan achter de principes daarvan: veehouders worden verplicht tevoren contracten te sluiten voor de afzet van alle mest die ze produceren. Brinkhorst wil dit voorjaar ook opnieuw een opkoopregeling openstellen voor varkenshouders die hun bedrijf en daarmee hun mestproductie willen staken.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad