U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Eenmaal en nooit weer?

DANIELLE PINEDO
"Een gevaarlijk experiment." Zo typeert Han Reiziger, presentator van Reiziger in muziek de eenmalige samenwerking aanstaande zondag met collega-presentator Paul Witteman. Door een verschuiving in de programmering zou diens politieke praatprogramma Buitenhof aanvankelijk vervallen. Want om 12 uur moet zondag op Nederland 3 een tenniswedstrijd worden uitgezonden.

Voor dit weekeinde heeft de NOS de uitzendrechten van zowel de Davis Cup tussen Nederland en Spanje als het WK schaatsen in Boedapest, dat op Nederland 2 te zien zal zijn. Om Buitenhof toch een beetje door te kunnen laten gaan, stonden de makers van Reiziger in muziek een deel van hun zendtijd af. Han Reiziger staat "voor honderd procent" achter dat aanbod, maar houdt " zijn hart vast" voor de consequenties. "Wat nu als blijkt dat mijn programma in dertig minuten ook uit de verf komt? Dan zegt Kamlach, de netmanager van Nederland 3: doe Buitenhof voortaan altijd maar van 11.30 tot 12 uur. Die Reiziger kan met een halfuurtje ook wel toe." Het idee - een gezamenlijk programma - kwam van de redactie van Buitenhof. Reiziger reageerde meteen welwillend, maar brak zich het hoofd over de uitvoering. "Moesten we de onderwerpen op elkaar afstemmen, of ieder ons eigen ding doen." Een gesprek over de mogelijke verdwijning van het Noordhollands Philharmonisch Orkest had hem wel wat geleken. Of over de consequenties van de nieuwe belastingwet voor de poppodia.

Die aanpak bleek uiteindelijk weinig realistisch. Reiziger: "De thema's politiek en muziek verschillen te veel van elkaar."

Ook Paul Witteman zag niets in "een geïntegreerd plaatje-praatje programma". Dus zal Reiziger zondag gewoon beginnen en kort melding maken van de onderwerpen in Buitenhof. Na een half uur draagt hij de microfoon over. Tom Kamlag, die de programmering op Nederland 3 coördineert, noemt de samenwerking "een eenmalig gebeuren". Hij heeft geen garantie van de NOS dat de situatie zich niet zal herhalen. "Maar ik ga ervan uit dat dat zo is." De constatering van Witteman dat het incident "slecht is voor het beeld van de publieke omroep", vindt hij overdreven. "We moeten het niet gaan dramatiseren."

Op de vraag waarom de Davis Cup-interland niet op Nederland 1 kon worden uitgezonden antwoordt Kamlag: "We wilden de kleinere, kwetsbare omroepen op die zender (Nederlandse Moslim Omroep, Omroep Fryslân, Hindoe Omroep, red.) ontzien."

NOS-woordvoerder Jan de Jong spreekt van "een unieke situatie die evenwel niet op zichzelf staat". "Tijdens de Olympische Spelen werden de halve finales hockey en volleybal ook tegelijk uitgezonden." Volgens hem heeft de ophef over het niet doorgaan van Buitenhof te maken met de manier waarop presentator Peter van Ingen vorige week afsloot. Sommige kijkers kregen de indruk dat het programma definitief zou stoppen. "Wij hebben veel telefoontjes en emails gehad", aldus De Jong.

Ook bij Buitenhof kwamen enkele honderden reacties binnen, zegt Van Ingen. " Sommige kijkers dachten inderdaad dat het de laatste uitzending was, alhoewel ik duidelijk zei dat Buitenhof er volgende week niet was. Maar dat is niet de kwestie. Belangrijker is de vraag: hoe autonoom is Studio Sport? Laat daar eerst maar eens duidelijkheid over komen."

Schaatsen, zondag, Ned.2, 11.55-19.30u. Tennis, zondag, Ned.3, 12.10-16.03u.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad