U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Ahab op de Enterprise

HENDRIK SPIERING
"Je lijkt kapitein Ahab wel", schreeuwt Lily naar de ziedende kapitein Picard van de USS Enterprise. Kapitein Ahab? Die geheel uit wraaklust opgetrokken schipper van de Pequod, wiens duivelse jacht op de witte potvis Moby Dick de ondergang wordt van alles en vrijwel iedereen op het schip? Ja, die.

Picard, toch een man van de 24ste eeuw waarin wraaklust, geldlust en andere oude kwaden niet meer zouden bestaan, is er even stil van. Want inderdaad, alles heeft hij er voor over om de gehate Borg te vernietigen, dat half-mens-half-machine-volk dat nu zijn geliefde Enterprise dreigt over te nemen.

Het is een mooi moment in de Star Trek-film First Contact, de eerste waarin uitsluitend de bemanning uit de tv-serie Star Trek Next Generation voorkomt. Want zo irrationeel en woest kenden we onze trouwe en schrandere kapitein Picard nog niet. Natuurlijk komt hij tot inkeer. Hij trekt zijn kamikaze-bevelen in en daarmee voegt hij een nieuwe deugd toe aan zijn lange lijst van goede eigenschappen. Kapitein Ahab zou toch anders gereageerd hebben. Maar niettemin: het kon zover komen. En we hadden ook al gezien hoe meedogenloos Picard een eigen bemanningslid doodschoot toen de Borg deze tot een van hun dreigden te maken. Beter dood dan Borg! Pang!

De crew draagt niet alleen nieuwe uniformen, hij is ook menselijker gemaakt, met meer emoties dan in de tv-serie. In de eerste tv- afleveringen uit 1987 is de bemanning van Picard ook wel emotioneler dan later, maar ze zijn toch vooral chagrijniger en lichtgeraakter. Dat is in First Contact gelukkig niet het geval. Hier gaat het naast de wraaklust van Picard om frivoliteiten als de dronkenschap van de telepathische psychologe Troi. Zelfs de Borg zijn menselijker. Deze cyborgs kenmerken zich door een absoluut collectivisme: alle leden van dit agressieve volk staan telepathisch met elkaar in verbinding en hebben iedere individualiteit verloren. Borg spreken dan ook altijd in meervoud als ze het over zichzelf hebben. Niettemin duikt in de film een koningin van de Borg op die kan zeggen: Ik ben Borg. Zij is de optelsom van het Borg-bewustzijn, de verpersoonlijking. Het staat me vaag bij dat in een tv-aflevering deze truc ook wel eens is toegepast, maar nooit zo ver uitgewerkt als hier.

First Contact is verder een rechttoe rechtaan sciencefictionfilm, met spannende gevechten op de buitenkant van het schip (met magneetschoenen) en een kalme subplot op de aarde van de 21ste eeuw. Let ook op de grapjes. Zoals: "Oh, jullie zijn dus astronauten op een of andere star trek" (letterlijk: sterrentocht), zegt Lily als Picard haar uitlegt wat de Enterprise doet. Er zijn zelfs literaire grapjes. Als Picard bijvoorbeeld tot inkeer is gekomen, zegt hij een prachtig citaat op over Ahab's aanval op Moby Dick: "If his chest had been a cannon, he would have shot his heart upon it." Oh, zegt Lily dan, ik heb Moby Dick nooit gelezen. De grap is dat het helemaal geen correct citaat is. In Melville's boek schiet Ahab zijn hart wel degelijk naar de walvis: "As if his chest had been a mortar, he burst his hot heart's shell upon it." Picard is geen Ahab, dat is wel duidelijk.

Star Trek: First Contact (1996, VS, Frakes), BBC1, 21.05-22.50u.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad