U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Sterren en voetvegen

HESTER CARVALHO
De Britse popmuzikant heeft altijd twee keuzes: naar Londen gaan om carrière te maken of het thuis proberen. Loladamusica zendt vanavond een eigen reportage uit over degenen die thuisbleven, in Glasgow.

Bekende bands uit Glasgow zoals Primal Scream en The Jesus & Mary Chain hebben ooit gekozen voor de voordelen van de Londen-scene. Maar er is een tegenbeweging. Groepen als Arab Strap, Delgados en Belle & Sebastian blijven bewust weg van de plek waar wekelijks trends uit de grond worden gestampt en de ster van vandaag de voetveeg van morgen is.

Het is weleens lastig, zegt een van de oprichters van Glasgows voornaamste platenmaatschappij, Chemical Underground. Want in Glasgow bestaat niet zoiets als een 'muziekindustrie' en voor besprekingen en conventies moeten ze toch altijd naar Londen afreizen. Daar staat tegenover dat de muzikanten in Glasgow met rust worden gelaten en met onafhankelijke platenlabels in zee kunnen gaan. Als voorbeeld wordt Arab Strab genoemd, het duo onder aanvoering van de immer beschonken en in staat van liefdesverdriet verkerende Aidan Moffat. De reguliere platenmaatschappij zou Arab Strap ongetwijfeld op de markt brengen als 'mad drunken Scottish guys', zegt een van de ingewijden in Glasgow. Maar bij Chemical Underground wordt alles in overleg met de bands gedaan, en krijgen de leden van Arab Strap precies het artwork dat ze willen. Loladamusica's Gijsbert Kamer bezocht ook een van de grondleggers van de Glasgow-scene. Dat blijkt het vrij onbekende groepje The Pastels te zijn. De voorman van The Pastels vertelt over de achtergrond van veel Glasgow-muziek. Hoe de Schotten een voorkeur hebben voor 'drones'. Een drone is een langgerekte toon die soms in muziek verwerkt zit en een hypnotiserend effect geeft. Vooral de groep Mogwai werkt ermee. Maar ook de Indiase voorman van Future Pilot AKA weet er goed raad mee. Die drone zou je het bindende element tussen de groepen kunnen noemen. Uitzondering daarop is de groep Belle & Sebastian die onschuldige jaren zestig-pop combineert met bizarre teksten. Deze groep is beroemd om zijn onbenaderbaarheid. Maar Kamer is er in deze toch al interessante reportage ook nog in geslaagd hoofdvrouw Isobel Campbell voor de camera te krijgen. Zij blijkt een opvallend nuch ter type met een duidelijke missie: niet te worden gecorrumpeerd tot 'rockmonster'.

Lola da Musica, Ned.3, 20.00-20.45u.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad