U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Amerikaanse banken hielpen bij witwassen

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 6 FEBR. Bekende Amerikaanse banken hebben 'door gebrek aan aandacht en inspanning' miljarden illegaal verdiende dollars witgewassen. Vooral banken in belastingparadijsen maken gebruik van de mogelijkheid om slecht gecontroleerde 'correspondent accounts' aan te houden.

Dat heeft de Democratische staf van de Senaats-subcommissie voor onderzoekingen vastgesteld na een studie van een jaar. Volgens senator Carl Levin hebben de banken dubieuze activiteiten jarenlang draaiend gehouden door de bescherming te bieden van het stabiele Amerikaanse bankwezen.

Medio 1999 hielden de 75 Amerikaanse banken die het meest actief zijn bij het verlenen van bankdiensten aan overzeese banken 35 miljard dollar in 'correspondent accounts' (rekeningen van een bank bij een andere bank) aan. Dagelijks passeren vele miljarden via die rekeningen.

Banken die worden genoemd in het rapport zijn onder meer Bank of America, Citibank, Chase Manhattan en First Union. Alle hebben verklaard dat zij de bewuste rekeningen hebben opgeheven zodra zij werden ingelicht over de ware aard van de activiteiten die zij faciliteerden. Zij waren daar zelf niet achter gekomen.

Aanleiding tot het onderzoek was het schandaal met de Bank of New York, dat in 1999 aan het licht kwam. De bank bleek voor 7 miljard dollar aan dubieus Russisch geld te hebben doorgesluisd. De bank is niet in staat van beschuldiging gesteld en was, naar nu blijkt, niet de enige die voor onbekende buitenlandse banken witwaste.

Het is onbekend hoe de nieuwe regering-Bush met het probleem zal omgaan. Vorig jaar strandde een poging van de Democratische president Clinton om stringentere wetgeving te introduceren. Republikeinse leden van het Congres zeiden dat het wetsontwerp buitenlandse banken in de Verenigde Staten discrimineerde.

Het rapport veronderstelt dat dezelfde laksheid ten opzichte van zwart geld ook bij bankinstellingen buiten de Verenigde Staten voorkomt. Wereldwijd wordt jaarlijks duizend miljard dollar witgewassen, naar schatting van de commissie de helft in de Verenigde Staten.

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad