U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 
Den Haag

PvdA-top wil Dijksma als partijvoorzitter

Door onze politieke redactie
AMSTERDAM, 6 FEBR. Als het aan de top van de PvdA ligt wordt Kamerlid Sharon Dijksma (29) voorzitter van de partij, gesecundeerd door oud-gediende Schelto Patijn (64), de vorige maand teruggetreden burgemeester van Amsterdam.

De kandidatenlijst werd gisteren op het hoofdkwartier van de PvdA in Amsterdam bekendgemaakt door de commissie Welschen, even nadat het zittende partijbestuur aan de voordracht zijn goedkeuring had verleend. De leden van dat partijbestuur, dat de afgelopen jaren verscheurd werd door conflicten rond voorzitster Van Hees, komen in het nieuwe bestuur niet terug, met uitzondering van internationaal secretaris Alvaro Pinto.

Sharon Dijksma werd door de commissie Welschen voorgesteld als bij uitstek geschikt om tegelijkertijd de partijorganisatie te versterken en de PvdA door de Kamerverkiezingen in 2002 te loodsen. Kritiek uit de partijbasis dat Dijksma tezeer een pion van de PvdA-prominenten in Den Haag, premier Kok en fractieleider Melkert, zou zijn, werd door Welschen - in het dagelijks leven burgemeester van Eindhoven - van de hand gewezen.

,,De tegenstelling tussen Den Haag en de rest van het land is een kunstmatige'', meende hij. Bovendien dient in het partijbestuur kennis aanwezig te zijn over ‘de manier waarop in Den Haag de hazen lopen'. Behalve Dijksma heeft binnen de voordracht van de commissie-Welschen ook ex-Kamerlid Van Zijl ruime parlementaire ervaring.

Dat geldt ook voor de beoogde vice-voorzitter Schelto Patijn, die eerder dit jaar om gezondheidsredenen vervroegd afscheid nam als burgemeester van Amsterdam. Patijns doktoren verwachten dat hij ten volle zijn functie in het partijbestuur zal kunnen vervullen, aldus Welschen. Voor het voorzitterschap hebben zich inmiddels in de gelederen van de PvdA ook enkele andere kandidaten gemeld, die Dijksma beschouwen als te zeer aan het Haagse gebonden: Olij, Koole en Tromp. Het partijcongres in maart zal de definitieve keuze moeten maken.

Welschen bleef enigszins onduidelijk over de vraag in hoeverre de andere voorgestelde bestuursleden bereid zijn hun functie te aanvaarden, indien Dijksma door het partijcongres door een andere voorzitterskandidaat zou worden vervangen. In het PvdA-hoofdkwartier viel te vernemen, dat de partijtop zich nogal zorgen maakt over de mogelijkheid dat het congres een of meerdere kandidaten uit de voordracht zou afschieten. Alle thans voorgedragen kandidaten hebben tot het laatste moment de mogelijkheid zich terug te trekken, aldus Welschen.

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad