U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Eminem
(fanclub)

'Eminem is een relaxte mafkees'


Eminem is - als een van de weinige blanke rappers - razend populair. Maar als zanger die drugs en geweld verheerlijkt is hij ook controversieel. De tienduizend jongeren die gisteren zijn concert in Ahoy bezochten, stoorden zich er niet zo aan.

Door onze redacteur PETER DE BRUIJN

ROTTERDAM, 5 FEBR. Uren voor het concert van de rapper Eminem (28) gisteren in de Rotterdamse Ahoy' staan al honderden fans in de stromende regen. Een uiteenlopend gezelschap: kinderen van 10, 11 met hun ouders, authentieke hiphopfans - herkenbaar aan dikke ski-jacks, wijde trainingsbroeken en een muts op het hoofd - en veel, heel veel, puberende jongens tussen de 15 en 18. Het is een overwegend, maar zeker niet exclusief, wit publiek.

Het afgelopen jaar is de Amerikaanse blanke rapper razend populair geworden. Volgens critici is zijn The Marshall Mathers LP (15 miljoen exemplaren verkocht) een van de beste platen van het jaar. Maar Eminem is ook fel bekritiseerd, omdat hij in zijn teksten drugs en geweld zou verheerlijken. Hij bedreigt in zijn nummers vrouwen en homoseksuelen, maar ook zijn eigen vrouw en zijn moeder. "Nu er allemaal stukken in de krant staan, begint mijn moeder ineens te vragen of ik daar nou wel naar moet luisteren", zegt Martine (17), MBO-leerling uit Den Bosch. "Maar ze kan het toch niet tegenhouden."

Wat maakt Eminem zo goed? "Eminem is fucking crazy. Hij is een relaxte mafkees. Hij schijt op iedereen", zegt G. ('alleen maar G') (24) uit Rotterdam. "Hij durft dingen te zeggen. Hij komt gewoon voor zijn mening uit. Dat geweld in zijn teksten? Dat is juist vet'', vindt Robin (11) uit Amsterdam. Kim van Santen (15), havo-leerling uit Gorkum: "Het is gewoon jong zijn: schijt hebben aan alles en go party."

Zijn meest extreme nummers zijn het populairst. 'Criminal' waarin hij tekeer gaat tegen homo's, en 'Kim', waarin hij beschrijft hoe hij zijn eigen vrouw vermoordt. "In dat nummer begint hij echt helemaal te flippen. Dat is zo vet", zegt Wesley (15), mavo-leerling uit Culemborg. Dat Eminem blank is, maakt hem voor veel fans extra stoer. Wesley: "Alle goede rappers zijn zwart. Hij is de enige blanke hiphopper die het heeft gemaakt. Dat vind ik wel heel knap." De kritiek op zijn teksten in de media, vinden ze niet terecht. Robin: "Die mensen snappen het gewoon niet. Je moet het allemaal niet zo serieus nemen. Dat moet je nooit doen bij rappers." Wesley: "Maar die kritiek is ook wel leuk. Het maakt het allemaal wat spannender."

De meningen zijn verdeeld over de vraag of Eminem meent wat hij zegt. "Wat hij over homo's zegt, dat meent hij volgens mij echt wel", zegt Marjolijn (18), een MBO-leerling uit Hoogvliet. "Hij heeft echt een bloedhekel aan homo's." Wat vindt ze daarvan? "Er zijn genoeg mensen die zo denken als Eminem, alleen die hebben niet zo'n groot publiek." Anderen hebben wel begrip voor de protesten van homo-organisaties in het buitenland. Ilona (20) uit Zaandam, die werkt bij de Postbank.: "Ik kan dat wel begrijpen. Het is gewoon puur discriminatie wat hij allemaal roept."

De vrouwelijke fans blijken er geen aanstoot aan te nemen dat Eminem vrouwen vaak omschrijft als bitches en whores. "Ik voel me echt niet aangesproken. Hij heeft heus geen hekel aan alle vrouwen", zegt Kim van Santen.

Echt beïnvloed worden ze niet door Eminem, vinden ze zelf. "Ik niet, maar mijn broertje wel. Die wordt er agressief van", zegt Kevin (16) uit Amsterdam en wijst op zijn elfjarige broertje Robin met fel geblondeerd Eminem-kapsel, die dat vervolgens stellig ontkent. "Als je naar Eminem luistert, ga je wel veel meer vloeken, meer fuck roepen en zo", vindt Hulya (13), havo-leerling uit Gorkum.

Soms schiet Eminem te ver door. Wesley: "Die tatoeage van hem, met de naam van zijn vrouw 'Kim' en daaronder 'Rot in pieces', dat gaat te ver." Ronnie, 17, MBO-leerling uit Zaandam: "Als je in 'Kim' de geluidjes hoort, dat haar keel wordt doorgesneden, dat hoeft voor mij niet." Kim: "Wat hij over zijn moeder zegt, zo praat je niet over je moeder." Maar dat betekent niet dat ze vinden dat Eminem zijn teksten moet kuisen, of dat er censuur moet worden toegepast. "Als alles weggepiept wordt, is er niks meer aan", zegt Kim. "Hij zegt gewoon de waarheid. Hij heeft toch vrijheid van meningsuiting? Hij gaat soms wel te ver, maar dat is gewoon Eminem. Laat hem lekker zijn gang gaan."

"Gelukkig heeft hij ook vrienden die helemaal niks hebben met Eminem. Dan heeft hij ook niet zo'n trainingspak aan", zegt Thera Willems uit Deventer, die haar 15-jarige zoon Bart naar het concert is komen brengen. "Wat ik ervan begrijp, is dat die Eminem gewoon een behoorlijk geflipte figuur is. Maar je kunt kinderen niet verbieden om er naar te luisteren. Vroeger mochten wij niet luisteren naar Boudewijn de Groot en dat deed je toch."

Bart: "Hij rapt erover dat hij zijn moeder gaat dood maken en zo. Als hij dat zegt, betekent dat echt niet dat ik dat ook ga doen."

Zijn moeder: "Gelukkig maar."

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad