U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
TotalFinaElf

Op de Filippijnen

Sleutelfiguur in affaire-Elf gearresteerd

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN
PARIJS, 2 FEBR. Alfred Sirven, sleutelfiguur in de grootscheepse corruptie-affaire rondom het voormalige Franse olie-staatsbedrijf Elf, is vanochtend gearresteerd in zijn huis in een buitenwijk van de Filippijnse hoofdstad Manilla.

Zijn aanhouding, om kwart over acht Europese tijd, is officieel bevestigd door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn arrestatie heeft waarschijnlijk tot gevolg dat het proces tegen Roland Dumas, oud-minister van Buitenlandse Zaken, wordt opgeschort.

Een tip van zijn buurman aan de Filippijnse politie leidde tot de aanhouding van de man, die als gewezen nummer twee van Elf, verantwoordelijk wordt gehouden voor de verduistering van miljarden francs. Sirven vluchtte drie jaar geleden naar het buitenland en was sindsdien, ondanks internationale aanhoudingsverzoeken, spoorloos. Uit gerechtelijk onderzoek dat in 1994 gestart is, komt Sirven (74) naar voren als de man die tussen 1989 en 1993 smeergelden heeft uitgedeeld aan zowel rechtse als linkse politieke partijen in Frankrijk en aan personen in de omgeving van oud-president François Mitterrand en oud-minister van Binnenlandse Zaken, Charles Pasqua. Sirven is mede- verdachte in het proces-Dumas, bij verstek tot op heden, dat op dit moment in Parijs plaatsheeft. Hij zou Christine Deviers-Joncour, gewezen maîtresse van oud-minister Roland Dumas, 22 miljoen gulden hebben betaald om Dumas over te halen toestemming te geven voor de omstreden verkoop van zes fregatten aan Taiwan, in 1991. Dumas zou weet hebben gehad van de betalingen aan zijn virendin en mede van dat geld geprofiteerd hebben. Ook zou Sirven, als directeur van het Zwitserse filiaal van Elf, een beslissende rol hebben gespeeld in de mogelijke betaling van 256 miljoen dollar aan smeergelden aan de CDU, de partij van oud-bondskanselier Helmut Kohl, bij de overname van de raffinaderij Leuna, in voormalig Oost-Duitsland, in 1992.

Sirven wordt, vanwege de betrokkenheid van veel voormalige hooggeplaatste ambtenaren, ministers en mogelijk zelfs oud-president François Mitterrand bij de beschuldigingen tegen hem, wel gekwalificeerd als "de man die de republiek kan doen ontploffen".

Zijn vlucht naar het buitenland, met een vals paspoort, en zijn langdurige succes in het ontlopen van de politie voedden de veronderstelling dat men hem op hoog niveau liever niet aangehouden zag worden. De eerste woorden vanochtend van Sirven tegen de politie luidden: "Ik verwachtte al dat u zou komen". Roland Dumas zei bij de opening van het proces tegen hem, vorige week maandag: "Alfred Sirven moet gevonden worden, bij voorkeur levend". Hij wordt door de Filippijnse autoriteiten uitgeleverd en komt waarschijnlijk vanavond al in Frankrijk aan.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad