U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Adrian Mole is een stoethaspel

JUDITH EISELIN
Pukkelloos is nu zijn huid, maar kalend reeds zijn hoofd. Adrian Mole, de antiheld uit de boeken van Sue Townsend, keert terug op het scherm. Zijn sokken zijn nog altijd wit, zijn schoenen van plastic, zijn broeken iets te kort. Eenendertig is hij nu. Aan illusies heeft hij veel verloren, aan wijsheid niets gewonnen.

Adrian Mole: The Cappucino Years is door schrijfster Sue Townsend voor televisie bewerkt. Het boek was in 1999 in Engeland een bestseller. Mole versloeg in populariteit Harry Potter, Hannibal Lecter en Bridget Jones. De eerdere 'dagboeken' van Adrian Mole spelen zich af in de jaren tachtig, in The Cappucino Years staat Groot Brittanië aan de vooravond van 'The Blair Years'. Dansend door haar droeve doorzonwoning zingt Adrian's moeder, gespeeld door Alison Steadman, bekend van onder andere The singing detective, de verkiezingstune uit volle borst mee: 'Things Can Only Be Better' . Adrian Mole wordt gespeeld door de relatief onbekende Stephen Mangan, de eerdere Mole-vertolker koos intussen voor een carrière in de zorg. Ook Adrian heeft hoop op betere tijden. Zijn eeuwige grote liefde Pandora (Helen Baxendale) staat op een lokale kieslijst voor Labour. Haar grootste droom is de best geklede politica aller tijden te worden. Volgens Sue Townsend, die deze serie ook mede-produceerde, is die instelling typerend voor de partij. Heel Labour is als een kop capuccino: het ziet er prachtig uit, maar het is niets meer dan een piepklein slokje echte koffie met een berg schuim.

Zes afleveringen telt deze satire op de Britse samenleving. Adrian is chefkok in het trendy Londense restaurant Hoi Polloi, van zijn literaire carrière is niets terecht gekomen. Net als vroeger wacht hij nog altijd tevergeefs op reacties van de BBC op zijn briljante tv-plannen. Intussen bereidt hij elke avond traditioneel Engels eten, slachtafval, lauwe, gifgroene reuzenerwten en custard met klonten. Een extra vel op de vla kost geld.

Thuis bij Adrian's ouders groeit Adrian's vierjarige zoontje William op. Zijn moeder nam kort na haar huwelijk met Mole wijselijk de benen, naar haar vaderland Nigeria. William slaapt in de hondenmand. Zijn oma (Zoe Wanamaker, die ook meespeelt in de nog te verschijnen Harry Potter- film) verliest zich in een gepassioneerde verhouding, zijn opa ligt, impotent en Prozac vermalend, te bed.

Helemaal geloofwaardig is het gestoethaspel van Adrian Mole in het boek The Capuccino Years niet. Al is hij dertig en vader, hij is nog altijd even naïef en hoogmoedig als in zijn schooljaren. Hopelijk overtuigt hij als eeuwige puber op de televisie wel.

Adrian Mole - The Capuccino Years, BBC1, 22.30-23.00u.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad