U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Gezondheid

NHS

Nederlandse Vereniging voor Pathologie


Obductie mag alleen als familie instemt

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 31 JAN. Een lijkschouwing is in Nederland alleen toegestaan als de nabestaanden toestemming geven, tenzij de officier van justitie een obductie gelast.

Obductie wordt verricht door pathologen. De Nederlandse Vereniging voor Pathologie raadt aan om die toestemming altijd schriftelijk vast te leggen, maar een mondelinge afspraak tussen nabestaanden en behandelend arts of patholoog is rechtsgeldig.

Bij obductie snijdt de patholoog het lijk open, kijkt, neemt organen uit en weegt ze. Hij kijkt vervolgens ook in de organen en onderwerpt ze aan microscopisch onderzoek. Al het afgenomen materiaal blijft eigendom van de nabestaanden.

Het bewaren van uitgenomen organen of weefsel mag alleen met toestemming van de nabestaanden. Patiënten bij wie voor diagnostiek, bij een amputatie of orgaantransplantatie weefsel of organen worden uitgenomen moeten uiteraard zelf toestemming tot bewaren geven.

Bewaren van weefsel en organen kan op naam en geanonimiseerd. Voor het anoniem opslaan geldt het 'geen bezwaar'-principe. Als in een uitgereikte folder van het ziekenhuis staat dat preparaten mogen worden bewaard (wettelijk niet langer dan tien jaar), dan moet de patiënt bezwaar aantekenen om dat te voorkomen. Voor het op naam bewaren is expliciet afzonderlijke toestemming nodig.


Zie ook:

'Organen stelselmatig verwijderd' (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad