U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Gezondheid

NHS


Zonder toestemming

'Organen stelselmatig verwijderd'

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 30 JAN. Britse ziekenhuizen verwijderen en bewa ren routinematig organen van overleden kinderen, zonder toestemming van ouders. Dat is de strekking van twee rapporten, die voor een nieuwe golf opschudding zullen zorgen.

Eén rapport, dat vanmiddag verschijnt, behandelt het Alder Hey- ziekenhuis in Liverpool en het werk van de Nederlandse patholoog Dick van Velzen. Hij zou voor onderzoeksdoeleinden een 'orgaanbibliotheek' hebben aangelegd afkomstig van meer dan 800 dode kinderen, zonder dat ouders daarover werden geraadpleegd.

De inspecteur voor de Volksgezondheid, Liam Donaldson, zal in een tweede rapport vanmiddag naar verwachting bevestigen dat vergelijkbare praktijken voorkomen in meer dan de helft van de Britse openbare ziekenhuizen met een afdeling voor onderzoek.

Alan Milburn, de minister voor Volksgezondheid, heeft de bevindingen van het rapport op voorhand al "grotesk" genoemd en "zeer schokkend". Volgens hem moet het vertrouwen in de National Health Service (NHS), het stelsel van gratis openbare gezondheidszorg, worden hersteld. Het organenschandaal in Alder Hey en de recente moorden door huisarts Harold Shipman hebben dat geschaad, aldus Milburn. Hij beloofde een wetswijziging die ziekenhuizen verplicht uitgebreid te overleggen met ouders van overleden kinderen voordat organen kunnen worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden in plaats van het "hier aankruisen-principe", dat nu zou gelden. Gezondheidszorg is een cruciaal onderwerp bij komende verkiezingen, verwacht in mei.

Het orgaanschandaal brak uit in 1998, toen een ziekenhuis in Bristol routinematig harten van gestorven kinderen bleek te bewaren. De NHS heeft telefonische hulplijnen opgezet om verontruste ouders te woord te staan, die mogelijk massaal zullen informeren naar het lot van hun overleden kind. Veel ouders zeggen zich pas met de dood van hun kind te kunnen verzoenen als ze zeker weten wat er met de organen is gebeurd.

Het Alder Hey-rapport zal naar verwachting verdere kritiek leveren op de patholoog Dick van Velzen, een specialist op het gebied van wiegendood, rond wie eind 1999 een rel losbarstte. Van Velzen werkte van 1988 tot 1995 in het Alder Hey-ziekenhuis. Tegenover de BBC verklaarde hij vorig jaar dat hij organen opsloeg, omdat hij van het ziekenhuis de middelen niet kreeg om gedetailleerde autopsieën te verrichten. Van Velzen kreeg vorig jaar oktober voor onbetaalde tijd verlof van het Westeinde- ziekenhuis in Den Haag, om zijn "naam te zuiveren". Hij zou het ziekenhuis niet hebben gezegd dat hij in Canada, waar hij eerder werkte, wegens incompetentie was ontslagen. Tegen Van Velzen loopt een Canadees arrestatiebevel nadat in een opslagplaats een kartonnen doos met de organen van kinderen was ontdekt. Het Alder Hey-ziekenhuis is ook betrokken in een schandaal rond het verkopen van klieren die bij operaties worden weggenomen aan een farmaceutisch bedrijf.

NRC Webpagina's
30 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad