U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Gezondheid

NHS

Nederlandse Vereniging voor Pathologie


Brits kabinet wil obductiewet na kritiek herzien

Door onze correspondent
LONDEN, 31 JAN. De Britse regering gaat de wettelijke regels voor lijkschouwingen en het wegnemen van organen voor wetenschappelijk onderzoek ingrijpend herzien. Dat heeft minister Alan Milburn (Volksgezondheid) gisteren gezegd na het verschijnen van twee rapporten over de praktijk van Britse ziekenhuizen om routinematig en zonder toestemming van ouders organen van overleden kinderen weg te nemen. Milburn noemde dat "onvergeeflijk".

Brandpunt van kritiek is de Nederlandse arts Dick van Velzen, een wiegendoodspecialist, die van 1988 tot 1995 als hoogleraar kinderpathologie in het Alder Hey-ziekenhuis in Liverpool werkte. Het rapport beschuldigt hem van het "onnodig, excessief, illegaal en onethisch verzamelen van organen na autopsies". Ook heeft hij documenten vervalst en gelogen tegen ouders van overleden kinderen. Justitie besluit deze week over een eventuele strafvervolging. Het rapport zegt dat hem de bevoegdheid om te praktizeren moet worden afgenomen.

Britse kranten voeren hem vanochtend op als een Frankenstein, met koppen als "Hij plukte elk kind kaal waarop hij de hand legde" (The Guardian), "Horrorkelder" (The Independent) en "Het lichaam van mijn kind zat in 36 jampotten" (The Sun). Volgens een tweede rapport nemen zeer veel Britse ziekenhuizen echter al langer routinematig massaal organen weg voor onderzoeksdoeleinden. Ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en opleidingen in het hele land zouden samen meer dan 100.000 organen hebben, die vaak zonder medeweten van ouders zijn weggenomen. De Britse regering wil dat strafbaar maken en strenge regels en controles opstellen voor lijkschouwingen. Misstanden in de zorg komen de regering zo vlak voor de verkiezingen slecht uit.

Sebastian Lucas, hoogleraar pathologie aan het Guy's and St Thomas'- ziekenhuis in Londen zei gisteren tegen de BBC dat pathologen rouwende ouders niet inlichtten over het wegnemen van organen om hun gevoelens te sparen. Hij noemde dat achteraf "arrogant", maar verdedigde de praktijk. Organen worden onder meer gebruikt voor onderwijs en onderzoek, om operaties te oefenen en als grondstof voor medicijnen. Hij waarschuwde dat de recente opschudding rond Alder Hey en een kinderhartkliniek in Bristol nu al leidt tot een gevaarlijke daling van het aantal toestemmingen voor obductie.

Ed Bradley, die al langer ijvert voor herziening van de wet op de lijkschouwing, beschreef voor de BBC hoe hij zijn 38-dagen oude dochter, overleden aan een hartafwijking, "in etappes moest begraven", nadat het Alder Hey-ziekenhuis onder druk informatie en de weggenomen organen vrijgaf. Hij zei echter ook dat hij toestemming zou hebben gegeven voor obductie als hem daarom was gevraagd.


Zie ook:

'Organen stelselmatig verwijderd' (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad